Pero Simić

“Republika Srpska se zalaže za mir i stabilnost i poštovanje svih međunarodnih obaveza, prije svega Dejtonskog sporazuma i podržava rješenja svih kriznih pitanja u regionu mirnim putem, dogovorom i kompromisom”, istakao je je Simić u reagovanju na izjavu istoričarke Dubravke Stojanović za list “Danas” o stavu Aljbina Kurtija da “Republika Srpska ne smije biti prepreka odnosima Albanaca i Bošnjaka”.

Simić u odgovoru ističe da Stojanovićeva, za koju kaže da bi se moglo reći da već duže vrijeme pripada plejadi zapadnih aktivista, u tekstu “Nikad ne bih poredila patnje i takse” žali što Kurti nije rekao “da ne bi volio da Republika Srpska bude prepreka između razvoja odnosa Kosova i Srbije”.

“Je l’ da je to rekao, navodi istoričarka Stojanović, to bi značilo da je protiv secesionističkog Republika Srpska modela, odnosno njegovog prenosa na pregovore između Kosova i Srbije”, podsjeća Simić.

On naglašava da ne postoji nikakav secesionistički model Republike Srpske, kako to “tendenciozno, naopako i poremećeno predstavlja istoričarka Stojanović, inače davno prepoznata po iznošenju paušalnih ocjena i pamfleta kada je je riječ o Republici Srpskoj”.

Republika Srpska, ističe Simić, nikada nije preduzela nijedan secesionistički potez niti radnju.

“Svako pominjanje riječi secesija iz Banjaluke dolazilo je samo kao reakcija kada iz Sarajeva, kršeći Dejtonski sporazum, žele da centralizuju BiH ili kada, na primjer, Kurti ovih dana najavljuje ujedinjenje Kosova sa Albanijom, odnosno stvaranje velike Albanije”, pojašnjava Simić.

On je ukazao da bi to bilo uvođenje i usvajanje nekih novih principa na Balkanu.

“Pri tome Kurti zaboravlja da bi usvajanje tih principa, koje on zagovara, za Šiptare, odnosno Albance, u pokušaju da se stvori velika Albanija, onda važili i za druge narode na Balkanu, prije svega, Srbije”, kaže Simić.

On ocjenjuje da se ne mogu sprovoditi dvostruki standardi kako to misli Kurti, odnosno da ono što je dozvoljeno jednom narodu, nije drugom. “Za to nemamo razumijevanja, niti ćemo ikada imati”, poručio je Simić.

Savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH ističe da je posebno zanimljivo da istoričarka Stojanović prećutkuje skandaloznu izjavu Kurtija i umjesto nje Republici Srpskoj, posredstvom lista “Danas”, potura secesionizam.

“I što je još gore, ova uzorita prozapadna aktivistkinja tendenciozno i skandalozno optužuje Republiku Srpsku da upravo pravi potpunu blokadu BiH. Upravo ovaj pamflet govori da nesposobnost da se stvarnost sagleda kod istoričarke Stojanović vodi kod nje do halucinantnog izobličavanja političke stvarnosti u BiH”, naveo je on.

Simić podsjeća da je opšte poznato da je u BiH na sceni pokušaj, koji sprovode lideri vodećih bošnjačkih partija kršeći Ustav, da se već godinu dana nakon izbora, na kojima je pobijedio SNSD Milorada Dodika i koalicija oko njih, na svaki način onemogući da se sprovede izborna volja građana i da pobjednici iz Republike Srpske preuzmu čelne pozicije u Savjetu ministara.

“Tako se od naroda oduzima glas i sloboda i obesmišljavaju izbori. To je istina koju ne samo prećutkuje, već i falsifikuje Dubravka Stojanović”, poručio je Simić.