“Ne lobiramo kako bi druge prikazivali lošim, naša namjera je samo da što više ljudi čuje naš način kako BiH može da funkcioniše. A može samo uz uvažavanje Republike Srpske”, rekla je Cvijanovićeva za “Politiku”.

Ona je navela da svi koji kritikuju opredijeljenost Srpske za lobiranje gube iz vida da je stereotip o njoj nastao upravo kao rezultat nečijeg drugog lobiranja.

“Kako se niko ne sjeti da kaže da je bilo pogrešno da Albanci ili Bošnjaci lobiraju, čije su aktivnosti, za razliku od naših, bile usmjerene protiv drugih”, upitala je Cvijanovićeva.

Ona je napomenula da je rezultat tuđeg lobiranja sve ono što se trenutno gleda u regionu, ali da nekima smeta kada neko iz Banjaluke nudi svijetu realnu sliku o BiH.

Premijer Srpske je rekla da žali što “velika i sjajna Amerika nema pravu sliku, ali ni viziju šta da radi ovde”.

Ona smatra da bi mnogo pomogao racionalan pristup uz uvažavanje realnosti, te dodala da se mijenjaju okolnosti, kao i strukture u Vašingtonu.

“Čuje se više pragmatizma i želje da saslušaju i uvaže drugi stavovi. Osjećam da će biti promjene, iako u SAD postoje strukture koje ne žele pričati s nama, a šteta je obostrana. Važno je da mijenjamo sliku i stereotip koji su vještački nametnuti”, rekla je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva, koja je kandidat koalicije SNSD-DNS-SP za predsjednika Republike Srpske, kaže da će, ako pobijedi na oktobarskim izborima, njena prva posjeta biti Beogradu, dok je Rusija visoko ljestvici prioriteta.

Ona je istakla da od Rusije nema nikakvih uslovljavanja i teških zahtjeva.

“S tamošnjim političarima je veoma lako razgovarati. Razumiju Dejton, poziciju Republike Srpske, tu im se ne omiče greška. Ali, mi smo otvoreni za razgovor sa svima, no nažalost postoji mnogo stereotipa stvorenih ranije”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da to otežava komunikaciju sa nekim s kim bi trebalo razgovarati, a koji se i danas drže šablona.

“Mi smo otvoreni za razgovor sa svima, no nažalost postoji mnogo stereotipa stvorenih ranije, što otežava komunikaciju sa nekim sa kime biste trebali razgovarati a koji se i danas drže šablona. Postoji šablon u zapadnim politikama, koje idu za tim da ojačaju nivo BiH, a umanje značaj Republike Srpske. A mi se vodimo pragmatičnom politikom da Ustav BiH i Ustav Republike Srpske određuju koliko smo važni kao Republika. Ne mislim da treba odustajati od ustavnih nadležnosti samo kako bi nekom ugodili”, naglasila je Cvijanovićeva.