Srbi sa Kosova i Metohije doneli su odluku da izađu na izbore za predsednike četiri opštine na severu Kosova i Metohije, saopšteno je nakon sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa političkim predstavnicima Srba na KiM.

Ta odluka je doneta “da se ne bi desilo da Albanci sa 0,1 ili jedan odsto preuzmu kontrolu na severu južne srpske pokrajine”.

– Nećemo dozvoliti ni Prištini ni nekima u međunardone zajednici da na pozicije na kojima smo bili dovedu Albance ili srpske marionete. Doneli smo odluku da izađemo na izbore, da neki Albanac ne bi preuze vođenje opština na severu – rekao je predsednik Srpske liste Goran Rakić.

On je potvrdio da je odluka predstavnika Srba sa KiM da učestvuiju na izborima u četiri opštine na severu Kosova i Metohije, koje je pre nekoliko dana raspisao kosovski predsednik Hašim Tači.

Govoreći o sastanku koji je danas održan u Palati Srbija, direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić naveo je da “Srbi neće dozvoliti da Albanci na izborima za gradonačelnike srpskih opština preuzmu političku kontrolu na severu KiM”.

– Srbi neće dozvoliti da Albanci iskoriste predstojeće raspisane lokalne izbore, tako što bi umetanjem sopstvenih kandidata, preuzili kontrolu na severu. Neće dozvoliti da zbog bojkota preuzmu i okupiraju najodgovornije funkcije srpskih predstavnika na KiM, i da im to posluži za dalje obespravljivanje i preuzmanje pune kontrole – rekao je Đurić.

On je naveo da su plan i nada Albanaca u Prištini, a verovatno, kako kaže, i dela onih koji ih piodržavaju, bili da se Srbi na severu dobrovoljno sklone i prepuste im upravljanje srpskim institucijama. Onda bi, kaže, “mogli da rade šta hoće, da imenuju ljude koji bi dobili pet ili 10 glasova”.

Đurić je kazao da je na sastanku koji su predstavnici Srba sa KiM imali sa predsednikom Vučićem usvojen i zaključak da će odluke o daljim koracima i delovanju u vezi sa učešćem u institucijama Prištine, biti donete nakon dodatnih konsultacija koje će se obaviti nakon što predsednik Vučić u aprilu i maju razgovara sa svim svestkim zvaničnicima o KiM.

Predsednik je dao zadatak da severna Kosovska Mitrovica, ali i sve srpske sredine moraju da se sjaje od truda i rada, ne samo novih ulaganja, već i marljivosti rukovodećih organa, da se vidi podrška Srbije u svakodnevnom životu – rekao je Đurić.

On je podsetio da će ove godine biti uložena velika sredstva, a do kraja godine i dodatna sredstva “kako bi sve opštine zablistale i da bi se videla razlika u odnosu na druge delove KiM”.