Foto: RTRS

Stoiloković je izrazio zadovoljstvo što je, kako je istakao, politički lider druge srpske matice Republike Srpske, Milorad Dodik, izdvojio vrijeme da uprkos brojnim gostima i diplomatskim predstavnicima, razgovara sa delegacijom Srba iz Sjeverne Makedonije o aktuelnoj političkoj situaciji i pitanjima koja opterećuju položaj srpskog naroda u novonastaloj državi.

Izrazio je nadu u mogućnost da se kvalitativno utiče na srpsko nacionalno biće i njegov sveobuhvatni položaj, kao i na ostvarivanje njegovih prava i podršku na jačanju nacionalne pripadnosti što će Srbima u Sjevernoj Makedoniji biti neophodno u pripremama za popis stanovništva iduće godine.

Milorad Dodik i Ivan Stoilković
Milorad Dodik i Ivan Stoilković

Stoilković je istakao da se sa Dodikom saglasio da je Srbima potrebno jedinstvo, sloga i efikasnost, kao i prisustvo  matične države u svakom obliku i formi, a takođe i druge srpske matice, pogotovo u vremenu dešavanja koja na duge staze mogu da direktan utiču na položaj Srba u toj zemlji.

Prema njegovim riječima, nikako ne treba ispustiti iz vida da je Makedonija suočena s velikim izazovima i realnim prijetnjama kompletne promjene njenog ustavno-pravnog poretka, a time i položaja srpskog naroda.

Stoilković je Dodiku prenio pozdrave Srba iz Makedonije i poželio uspjeh na predstojećem Saboru SNSD, kao i jačanje  vodeće uloge u Republici Srpskoj, te ličnu sreću u narednom periodu, posebno u hrabrom i odlučnom vođenju Republike Srpske.