Dodik je rekao novinarima u Banjaluci da je 2005. godine zaduženost Republike Srpske bila veća od 50 odsto, dok sada iznosi 36 odsto, što govori kako radi aktuelna vlast u Republici Srpskoj.

Komentarišući odluku Vlade Republike Srpske o zaduženjima od 110 miliona KM, Dodik je naveo da je riječ o zaduženjima koja idu na servisiranje dospjelih obaveza iz prošlosti.

On je rekao da je Republika Srpska u ovoj godini iz vlastitih izvora i resursa obezbijedila više od 200 miliona KM za servisiranje dugova iz prošlosti.

“Bilo je predviđeno vraćanje oko 600 miliona KM. Mi smo predvidjeli da se toliko zadužimo i vratimo i samo reprogramiramo. Za vraćanje predvidjeli smo 400 miliona KM, a 200 miliona KM iz vlastitih izvora”, pojasnio je Dodik.

Dodik je rekao da je ovo odlična vijest za građane u Republici Srpskoj, ističući da je uz to obezbijeđen standard.

“Povećali smo plate za 10 odsto, dok će avgustovska plata u javnom sektoru biti linearno povećana za 100 KM, tako da će najniže plate biti povećane za 100 KM”, naveo je Dodik.

On je rekao da Republika Srpska ne kasni ni sa kakvim obavezama, te da ima veću najnižu i prosječnu platu u odnosu na Federaciju BiH.

Dodik je istakao da Republika Srpska, za razliku od SAD, živi veoma realan život i nema mogućnost da štampa novac.