Foto: SRNA

Ćosić je naglasio da je krajnje vrijeme da drugi narodi shvate da su u proteklom ratu na području Sarajeva jednako stradala i nedužna srpska djeca, za šta, nažalost, niko nikada nije odgovarao.

“Stradalo je 123 djece, od kojih su mala Nataša /Učur/ i Milica /Lalović/ najizraženiji primjer tog stradanja. Spomenik koji smo podigli kao znak sjećanja na stradalu djecu u dvorištu Osnovne škole ‘Sveti Sava’ upravo pokazuju da je to stradanje naroda bilo jedanko tragično i da mi kao Srbi imamo dužnost da vodimo računa o našim žrtvama”, rekao je Ćosić Srni povodom 11. marta, Dana sjećanja na stradalu djecu Srpskog Sarajeva.

On je ukazao da uvijek treba izraziti saučešće i pokloniti se žrtvama drugih naroda, ali da treba voditi računa i o svojim žrtvama.

“Ako ne budemo vodili računa o svojim žrtavama i stradanjima naše djece, onda to ništa neće imati smisla. Zato nemamo pravo da zaboravimo i uvijek moramo da obilježavamo stradanje naše djece i mlađa pokoljenja da učimo da žive drugačije, ali da nikada ne zaborave naše žrtve”, zaključio je Ćosić.

Osnovna škola “Sveti Sava” u Istočnom Novom Sarajevu obilježiće sutra Dan sjećanja na stradalu djecu Srpskog Sarajeva, sa posebnim akcentom na svoje učenice Natašu Učur i Milicu Lalović, koje su sinonim stradanja 123 djece na području Sarajevsko-romanijske regije.

Nataša i Milica ubijene su u vrijeme primirja 11. marta 1995. godine u sarajevskom naselju Grbavica, koje je tada bilo pod srpskom kontrolom. Tog dana je snajperista sa zgrade “Lorisa” iz muslimanskog dijela grada ugasio dva mlada života.