Kalabić je rekao Srni da je tim aktom Srpska poslala pravu poruku u pravi čas i da je izuzetno značajno što su određeni konkretni mehanizmi i zaduženja.

“Mislim da to predstavlja izlazak na pravi put Republike Srpske za njenu odbranu jer bez srpskog entiteta, nema Dejtona”, istakao je Kalabić, povodom 24 godine od parafiranja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

On je upozorio da oduzimanje dosadašnjih nadležnosti Republike Srpske predstavlja pokušaj krunjenja Srpske s ciljem njenog utapanja u političko Sarajevo.

“Prema tome, i ta odluka o ukidanju bonskih ovlašćenja je došlo u pravi čas, ako ne i u posljednji. Mislim da je parlament Srpske napravio strateški iskorak i da je istupio na put povratka izvornih principa Dejtona. Prava poruka u pravi čas”, ocijenio je Kalabić.

Sutra se navršavaju 24 godine od kada je u američkoj bazi Rajt Peterson u Dejtonu parafiran Dejtonski mirovni sporazum, čime je okončan rat u BiH i uspostavljen njen ustavnopravni poredak.

Dejtonskim sporazumom stvorena je državna zajednica BiH sastavljena od dva entiteta – Republike Srpske i Federacije BiH.