Sarajevo - Zgrada Predsjedništva BiHFoto: klix.ba

Na pitanje Srne da prokomentarišu reagovanje Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari na pismo Dodika upućeno bošnjačkom članu Predsjedništva BiH Šefiku Džaferoviću u kome opravdavaju Džaferovićev postupak, iz kabineta srpskog člana Predsjedništva su rekli da bošnjački član Predsjedništva tajno šalje pozivnice državnicima i diplomata da prisustvuju komemorativnom skupu u Potočarima, 11. jula, dok je cijela BiH okrenuta borbi na suzbijanju širenja virusa korona i posljedica koje će ona ostaviti po ekonomiju i istakli da razumiju dimenziju bola i stradanja u vezi sa kompletnim ratnim dešavanjima u Podrinju i na jednoj i na drugoj strani.

– Političko Sarajevo članove organizacije Memorijalni centar, kao i još mnoga srebrenička udruženja, nažalost, gura u ostrašćena uvjerenja, prejaku retoriku i nesposobnost da se ratna stvarnost sagleda u cjelosti što vodi do izobličavanja realnosti i predimenzioniranih uvjerenja. Ali to je već viđena priča svih ovih godina koja je nastala nakon što se oslijepilo od mitomanije i samoobmanjivanja koje žele nama i cijelom svijetu da podmetnu – naglasili su iz kabineta srpskog člana Predsjedništva BiH.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik uputio je prije dva dana pismo Džaferoviću u kojem je ukazao da je slanjem pozivnica pojedinim zvaničnicima da prisustvuju komemorativnom skupu u Potočarima zloupotrijebio poziciju i samu instituciju Predsjedništva.

– Upoznat sam da ste 5. februara uputili pozivnice predsjednicima nekoliko država, direktorima i šefovima međunarodnih organizacija, kao i ambasadorima da prisustvuju komemorativnom skupu u Potočarima 11. jula ove godine čime ste zloupotrijebili funkciju i instituciju Predsjedništva BiH jer ste poslali netačnu poruku da Predsjedništvo BiH učestvuje u organizaciji spomenutog skupa – istakao je Dodik u pismu.

On je naglasio da je Džaferović mogao pozivnice da uputi samo privatno ili kao član organizacionog odbora za obilježavanje zločina u Srebrenici, a ni u kom slučaju u ime Predsjedništva BiH, bez saglasnosti i ostalih članova Predsjedništva BiH, te da je tim činom ne samo zlonamjerno zloupotrijebio poziciju, već je obmanuo državnike i ambasadore.

Dodik je u pismu podsjetio Džaferovića da u BiH žive tri konstitutivna naroda – Srbi, Hrvati i Bošnjaci, i da BiH čine dva entiteta – Republika Srpska i Federacija BiH, te da u tom pogledu, Predsjedništvo BiH odluke o vođenju spoljne politike može da donosi samo konsenzusom, što Džaferović nije ispoštovao i time je prekršio Ustav BiH.

Takođe, Dodik je naveo da je Džaferoviću poznato da su za Srbe i srpski narod događaji u i oko Srebrenice jednostrano prikazani, da su u i oko Srebrenice stradali i Bošnjaci i Srbi i drugi narodi i da se zbog toga zločini samo nad jednim narodom ne mogu kvalifikovati kao genocid.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime