Na području Srebrenice tokom Drugog svjetskog rata, počinjen je genocid nad srpskim narodom od strane Nezavisne države Hrvatske i komšija muslimana, koji su mahom bili pripadnici ustaških formacija, kada je ukupno ubijeno 2.262 Srebreničana srpske nacionalnosti- istaknuto je danas na komemoraciji.

Predsjednik Opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila u ovom mjestu Branimir Kojić rekao je da su ovdje pobijeni civili, da se u 20. vijeku Srbima ovog kraja istorija tri puta ponovila i stradali su u tri rata.

– Nad srpskim narodom srednjeg Podrinja počinjen je genocid u 20. vijeku i Srbi su najveći stradalnici. To treba da znaju naša pokoljenja da ne dožive istu sudbinu i o tome treba govoriti – poručio je Kojić.

On je istakao ova spomen-kosturnica i brojna spomen-obilježja u ovoj opštini pokazuju da je počinjen genocid nad srpskim narodom, sistematski u kontinuitetu u svim ratovima u 20. vijeku, dok se godinama govori o stradanju srebreničkih Bošnjaka u julu 1995. godine.