Foto: N1

Fotografija je izazvala lavinu prijetnji srpskim učenicima i njihovim roditeljima na društvenim mrežama i u nekim medijima. Ni današnja sjednica lokalnog parlamenta nije prošla bez žučne diskusije.

Prozivke, optužbe i najave krivičnih prijava i međusobne optužbe za podizanje međunacionalnih tenzija – tako je danas izgledao rad lokalnog parlamenta u Srebrenici. Strasti su, ipak, smirene i jednoglasno je donesena odluka da Komisija ispita sve okolnosti u vezi sa dešavanjima u osnovnoj školi u Srebrenici

– Bez razgovora se ne može doći do rješenja. Spinovanja su produbila problem još više – izjavio je načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić.

– Sva tri ova zaključka će doprinijeti smirivanju tenzija u Srebrenici – poručio je zamjenik šefa odborničkog kluba SDA Suljo Čakanović.

Uvrede, hajka na djecu i poziv na linč moraju biti osuđeni.

– Prvenstveno treba da vodimo računa o evropskim pravima djeteta, kao i zakonima Republike Srpske – izjavio je potpredsjednik SO Srebrenica Dragić Glišić.

S obzirom na to da je izborna godina, ocjena je da će se slične stvari u Srebrenici često ponavljati i da na to odgovorni moraju reagovati na pravi način.

– Izbori neka idu ,a mi svi zajedno treba da se potrudimo da život ide – poručio je predsjednik SO Srebrenica Nedib Smajić.

Na smirivanje tenzija pozvao je i premijer Republike Srpske Radovan Višković koji je apelovao je da se ne vrši politizacija srebreničke osnovne škole zbog fotografije srpskih učenika. Dodao je da je sve potrebno rješavati u dogovoru nadležnih institucija.

– Ovo treba na neki način da se “spusti na zemlju”. Ne bi trebalo dalje od toga dizati tenzije i da se pravi priča koja bi, ne daj Bože, mogla otići u nekom drugom, neželjenom pravcu. Smatram da ovi mladi ljudi, kada su to napravili i poslali na društvene mreže, nisu bili ni svjesni kako će to neko protumačiti. Oni su bili obučeni u narodne nošnje da bi učestvovali u toj priredbi. U nekome se pojavila ideja da se slikaju i oni misle da su oni nekakvi četnici – izjavio je Višković.

Srebrenička Komisija o okolnostima i dešavanjima u Prvoj osnovnoj školi treba da napiše Izvještaj i podnese ga na prvoj narednoj sjednici Skupštine opštine.