“Političko Sarajevo zarobilo je politička prava Srba i ne dozvoljava da, prema Ustavu, budu legitimno predstavljeni u institucijama BiH. To se dešava osam mjeseci i to je jasna poruka srpskom narodu da su oni u tom pogledu spremni da rade sa neadekvatnim i nelegitimnim predstavnicima Srba u Sarajevu, a ne sa onima koje bira srpski narod”, izjavio je Dodik novinarima nakon sastanka sa ruskim ambasadorom u BiH Petrom Ivancovim.

Dodik je istakao da su Srbima zakinuta ustavna prava i da niko u Sarajevu ne treba da im daje ta prava jer im je to dao Ustav.

“Mi tu lekciju polako učimo, sazrijevamo i mi ćemo se ponašati u skladu sa tim da su uskraćena prava srpskom narodu na političko predstavljanje na nivou BiH kako je to predviđeno Ustavom”, poručio je Dodik.

Prema njegovom mišljenju, BiH je danas dalje u formiranju Savjeta ministara nego što je to ranije bila jer nema pomaka sa bošnjačke strane.

“Uvijek se pokušava nešto nametnuti, pa da srpska strana treba da se odredi prema tome, pa mi treba da odgovaramo za one stvari koje oni smisle da bi trebalo da se urade. Bošnjaci stalno svojim kalkulacijma iznose neka nova pitanja. Primarno pitanje je formiranje vlasti, a sva ostala su tehnička pitanja”, kategoričan je Dodik.

On je podsjetio da se SDA predstavila kao mjesto okupljanja bošnjačkih političkih snaga i da su sa njima dogovoreni principi koji se odnose na poštivanje ustavnosti i zakonitosti, te na potrebe uvažavanja stavova svih, i tu ne postoji nekakav problem.

“Mjesecima nas bošnjačka strana maltretira hoće li neko ili neće u vlast, zašto neće. Sve su to njihove igre koje se nas ne dotiču. Polazimo od pretpostavke da ovdje niko nikome ne može ništa nametnuti. Mi nemamo nijedan uslov”, naglasio je Dodik.

On je rekao da je iz razgovora sa liderom HDZ-a BiH shvatio da se sada još više usložnila situacija oko formiranja federalnih struktura vlasti nakon istupa predsjednika Demokratskog fronta Željka Komšića.

Dodik je kategoričan da mu ne pada na pamet da sa Komšićem razgovara o formiranju vlasti.

“Komšić nije relevantan u tom pogledu. NJegov problem je kako će se dogovoriti sa Izetbegovićem”, konstatovao je Dodik.

Dodik je upozorio da BiH loše stoji na evropskom putu i da nije dobro što BiH gubi kapacitiranost kod EU.