Centralna državna ceremonija obeležavanja Dana državnosti održana je u Marićevića jaruzi u Orašcu, mestu u kojem je doneta odluka o podizanju ustanka protiv Turaka. Ceremoniju su predvodili predsednica Narodne skupštine Maja Gojković i predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović.Izveštaj Ratka Bečkog

Gojkovićeva i Čubrilović su položili vence na spomenik voždu Karađorđu.

U obraćanju okupljenima, Gojkovićeva je poručila da je u vremenu izazova neophodna Karađorđeva hrabrost da se vodi nezavisna politika i da se brani pravo naroda da sam donosi svoje odluke, ali i Miloševa mudrost.

“Ugledajući se upravo na tu politiku, kojom je nakon ustanaka omogućio opstanak Kneževine Srbije, mi danas nastojimo da ojačamo Srbiju, da sačuvamo njen teritorijalni integritet i suverenitet, da brinemo o našem narodu svugde, i u Republici Srpskoj i u Crnoj Gori, u čitavom regionu”, rekla je predsednica Skupštine.

Episkop šumadijski Jovan služio je pomen i moleban kao znak podrške srpskm narodu i Crkvi u Crnoj Gori, ali i junacima koji su 1804. podigli ustanak protiv Turaka.

Izaslanik predsednika Srbije Nikola Selaković položio je jutros vence na Spomenik neznanom junaku na Avali.

Selaković se upisao u spomen-knjigu i izvršio smotru počasne jedinice Garde Vojske Srbije.

Povodom Dana državnosti, predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručiće odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama.

Zvaničnom obeležavanju prethodila je počasna paljba pripadnika Garde Vojske Srbije koji su sa Savskog platoa na Kalemegdanu ispalili 10 plotuna iz šest artiljerijskih oruđa.

Reprezentativni orkestar Garde održao promenadni defile Knez Mihailovom ulicom u Beogradu, od Trga Republike do Kalemegdana.

Prestonica Srbije je povodom državnog praznika ukrašena sa dve hiljade srpskih zastava, a do utorka, Most na Adi i Brankov most biće osvetljeni u bojama zastave Republike Srbije.