Dejan Bulatović, Foto: Printscreen/YouTube

Direktno.rs ekskluzivno saznaje da je sistem u toku 2018. godine radio samo u novembru i decembru zbog garantnog roka, dok je u 2019. bio korišćen svega tri meseca – januar, septembar i oktobar. Od oktobra do danas postrojenje za odsumporavanje nije radilo!

Dejan Bulatović, potpredsednik Stranke slobode i pravde, navodi da za to postoje dva razloga:

– Sistem retko radi jer se EPS-u ne isplati njegovo uključivanje zbog velike potrošnje struje. U pitanju su veliki iznosi, iako se cena ove struje posebno dogovara. Napajanje ide preko dve trafo stanice od po 110kv, snaga je 25MW. Potrošnja varira od 8 do 12MW po bloku za sat vremena u zavisnosti šta je od delova sistema uključeno, a šta ne. Kolika je razlika kada se koristi stari sistem elektrofiltera i novi pokazuju podaci da je nivo štetnih gasova na izlazu iz dimnjaka sa starim sistemom preko 280 miligrama po metru kubnom, a sa novim 90-120, odnosno dva do tri puta manji – kaže Bulatović za Direktno.rs.

Termoelektrana Kostolac, Foto: Printscreen/YouTube/Al Jazeera
Termoelektrana Kostolac, Foto: Printscreen/YouTube/Al Jazeera

Osim “problema” potrošnje struje i ušteda koje imaju katastrofalne posledice na zdravlje ljudi, naš sagovornik ističe da sistem ne radi jer nije rešen prostor za odlaganje gipsa, koji nastaje kao proizvod u toku odsumporavanja. Postojeće je odavno prepunjeno. Nije rešeno ni snabdevanje krečnjakom. Nisu nabavljene ni specijalne folije koje se neophodne za rad postrojenja. Ono što je posebno zanimljivo je da su ovo bili jedini delovi projekta za koje je bila zadužena srpska strana. Kinezi su svoj deo posla, uz kašnjenje, odradili do kraja. Inače, građani Požarevca odavno kao crni humor pričaju da oboleli od kancera odu da žive pored elektrane i da im njeno zračenje ubije sve ćelije raka…

Osim ekološke katastrofe, koja je posledica nestručnosti kadrova postavljenih od strane Milenka Grčića, načinjena je ogromna ekonomska šteta koja se nanosi Srbiji. Naime, ove godine je kineska kompanija CMEC trebalo da završi izgradnju trećeg bloka TE Kostolac, ali taj posao neće biti gotov još najmanje tri godine. U pitanju je prozvodnja struje vredna stotine miliona evra. To je jedan od razloga zašto je EPS od velikog izvoznika postao veliki uvoznik i gubitaš.

Igor Radošević, Foto: Printscreen/YouTube
Igor Radošević, Foto: Printscreen/YouTube

Profesor Igor Radošević, član odbora za ekologiju Stranke slobode i pravde, tvrdi da se kasni i sa projektom odsumporavanja za obrenovački TENT i pored ugovora potpisanog sa japanskim partnerima još 2016. Naime, pre deset godina je tokom posete Borisa Tadića Japanu dogovoren kredit kojim bi se finasiralo smanjivanje zagađenja životne sredine koje izaziva rad TENT-a. Do dana današnjeg i pored potpisanog ugovora nije urađeno ama baš ništa.

Beograd je i danas najzagađeniji grad na svetu, Foto: Printscreen

Da stvar bude gora, dodaje profesor Radošević, prvi put za 50 godina Kolubara ne može da proizvede dovoljno uglja potrebnog za rad termoelektrane. I ono što stiže je lošeg kvaliteta sa ogromnim procentom zemlje, što ozbiljno otežava rad kotlova u TENT-u. Nedostatak uglja se nadoknađuje delimično ugljem koji stiže iz Kostolca ili iz Rumunije, koji nije iste kalorijske vrednosti kao kolubarski, što je dodatni problem za rad termolektrane. Zbog svega toga zagađenje koje izaziva TENT je veće nego pre desetak godina umesto da uz nove tehnoligije bude drastično manje.

Cena neznanja i nestručnosti sadašnjeg rukovodstva EPS-a je, osim u finansijskom urušavanju najveće srpske kompanije, i u povećanju zagađenja, odnosno trovanja građana Srbije. Postavlja se samo pitanje dokle, odnosno Ima li kraja svemu što nam se dešava?