Predstavnici Srbije i Azerbejdžana dogovorili su formiranje zajedničke radne grupe i najavili potpisivanje sporazuma o saradnji u oblasti energetike.

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je posle razgovora sa predsednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim u Bakuu 1. juna da intenzivnija saradnja dve zemlje, pre svega kroz diverzifikaciju ruta i snabdevača prirodnim gasom, može značajno da doprinese većoj energetskoj bezbednosti Srbije i regiona.

“Od posebnog značaja je saradnja u vezi sa Južnim gasnim koridorom. Srbija je započela gradnju gasne interkonekcije Srbija-Bugarska, koja će biti završena iduće godine i omogućiće da gas dobijamo i od drugih dobavljača”, rekla je Mihajlovićeva.

S obzirom na to da u potpunosti zavisi od Rusije kada je reč o gasu, Srbija radi na diverzifikaciji izvora snabdevanja.

U tom smislu, Azerbejdžan je za Srbiju, ali i Evropu jedan od mogućih alternativnih izvora.

Kako bi do toga došlo, neophodno je pre svega da bude dovršen gasni interkonektor Srbija–Bugarska.

Radovi na izgradnji počeli su prvog dana februara, dok je rok za završetak radova oktobar 2023.

Taj gasovod deo je šire inicijative Evropske unije (EU) – Južnog gasnog koridora, koja za cilj ima smanjenje zavisnosti Evrope od ruskog gasa.

Glavni izvor snabdevanja bilo bi gasno polje Šah Deniz (Shah Deniz) koje se nalazi u Kaspijskom moru, na teritoriji koja pripada Azerbejdžanu.

Gas bi od Azerbejdžana do Evrope trebalo da ide deonicama Južnokavkaskog gasovoda, Transanadolskog i Transjadranskog.

Zorana Mihajlović je posle razgovora sa Alijevim navela da postoji potencijal za unapređenje saradnje i u drugim oblastima, uključujući korišćenje novih tehnologija i mogućnosti nabavke električne energije čime, kako je saopšteno iz kabineta ministarke energetike, Srbija i Azerbejdžan “postaju partneri u procesu energetske tranzicije”.