Foto: BETA

– Oni očekuju da mi prestanemo da se borimo za Kosovo, da ga priznamo kao nezavisnu državu koja pripada Albancima. Mi jesmo za dijaliog, jesmo za komromis, ali moram da kažem u ime SPS-a, Jedinstvene Srbije, zajedno sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, oduprećemo se svakom pritisku. Mi na ultimatume i ucene sigurno nećemo pristajati zato što mi nemamo drugu zemlju i drugi narod – kazao je Dačić na svečanosti u Kraljevu povodom 30 godina od osnivanja SPS, a saopštila je stranka.

Najavio je da je njegova naredna aktivnost kao ministra spoljnih poslova Srbije put u Afriku, gde će sa državom, čije ime nije hteo da otkrije, pregovarati oko povlačenja priznanja nezavisnosti Kosova.

Govoreći o dešavanjima u Crnoj Gori, rekao je da se divi srpskom narodu koji živi u toj zemlji, i da “tolika ljubav” koja se pokazuje prema Srbiji, Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) i svetinjama SPC treba da bude primer za svakog Srbina.

U susret predstojećim lokalnim izborima, Dačić je naveo da socijalisti treba da budu hrabri, da rade u interesu države, da vode računa o principima socijalne jednakosti i pravde, “jer je patriotizam moralna i ustavna obaveza”.

– Ne bih mnogo da govorim o izborima koji nas čekaju. Ako neko ne zna ko je Ivica Dačić i šta sam do sada sve uradio, teško ću moći da mu objasnim u predizbornoj kampanji. Moramo da stvorimo razvijenu Srbiju, ali i socijalno pravednu Srbiju. Zato sam ponosan na sve što smo uradili proteklih osam godina sa koalicionim partnerima, ali moramo da gledamo i za narednih 30 godina šta ćemo ostaviti onima koji dođu iza nas – istakao je Dačić.