Foto: Beta

Dodik je istakao da je saradnja Srpske i Srbije u proteklih nekoliko godina najbolja do sada i zahvalio državnom rukovodstvu Srbije na pomoći i podršci. On je naglasio da će dogovorenim projektima biti kompletirana zamisao da u svakoj opštini u Srpskoj bude realizovan projekat sredstvima Srbije.

– Smatram da je ovo jedna snažna podrška ljudima širom Republilke Srpske. Sa ovim projektima ćemo kompletirati zamisao da u svakoj od 62 opština u Srpskoj bude jedan od projekata koji je iniciran iz sredstava Srbije, tako da je ideja da Srbija bude prisutna u svakoj opštini Srpske – rekao je Dodik.

On je još jednom izrazio zahvalnost u ime svih koji će sigurno vidjeti benefite zajedničkih napora Srpska i Srbija.

Istakao je da je Srbija danas jedna od zemalja najvažnijih za stabilnost regiona i politika koja se vodi u Srbiji svakako to pokazuje.

– Srbija i Republika Srpska imaju saradnju koja stabilizuje čitav ovaj prostor – rekao je Dodik na konferenciji za medije nakon sastanka.

Naveo je da je razgovarano i o odnosima BiH i Srbije i podsjetio na problem granice između dvije zemlje.

Dodik je predsjednika Srbije obavijestio o razgovorima koji se vode o formiranju organa vlasti na nivou BiH, te da postoji namjerna i organizovana opstrukcija da se zauzmu mjesta koja pripadaju Srbima. On je rekao da očigledno postoji namjerna opstrukcija da se nakon izbora zauzme ono što prema Ustavu pripada Srbima.

– O tome sam obavijestio predsjednika Srbije – da ovo nije samo stvar tehničkih ili nekih drugih zastoja, nego jedne organizovane opstrukcije koja ide za tim da se na nivou Savjeta ministara zadrže njima povoljni ili podesni kadrovi, kao što to vidimo u posljednje vrijeme, i onemogući prava politička reprezentacija na nivou BiH – rekao je Dodik.

On je istakao da je sinoćnji sastanak u Sarajevu /SNSD-SDA-HDZ/, na zahtjev lidera SDA Bakira Izetbegovića, rezultirao izradom nekoliko pricipa na kojima bi se zasnivala vlast.

– A, na kraju, kada je trebalo to da potpišemo i idemo dalje, onda je on /Izetbegović/ tražio još sedam dana. Prema tome, riječ je o organizovanoj opstrukciji koja će vjerovatno još trajati. Mi Nemamo namjeru da trpimo takve odnose. Ali, važno je da neki drugi vide na koji način se to kreće – rekao je Dodik.

Vučić je rekao da je na sastanku razgovarano o svim važnim pitanjima u regionu, te da je zaključeno da je regionalna stabilnost osnovni preduslov za sve druge procese.

Predsjednik Srbije je najavio da polovinom juna počinju radovi na gradnji auto-putu Beograd – Banjaluka i Beograd – Sarajevo, u trasi Kuzmin – Sremska Rača.

On je istakao da će Srbija u ovoj godini upututi Srpskoj oko 32 miliona evra bespovratnih sredstava.

– Dobili smo novi prijedlog od Dodika i Vlade Srpske i dogovorili smo se da Srbija u toku ove godine uradi sljedeće stvari – izgradnja vrtića u Gradišci, ambulante na Petrićevcu u Banjaluci, omladinski kamp u Šipovu, rekonstrukcija škole u Tesliću, dvorane u Bijeljini, Zvorniku, rekonstrukcija vrtića u Vlasenici… Naime, želimo da pomognemo svakoj opštini u Republici Srpskoj, a i opštinama u Federaciji BiH, poput Glamoča i Drvara – rekao je Vučić.

Govoreći o BiH i formiranju vlasti na nivou BiH, Vučić je izrazio nadu da će Savjet ministara biti što prije formiran.