Foto: www.veritas.org.rs

Ovim centralnim pomenom biće odata pošta žrtvama hrvatske vojno-policijske akcije “Oluja”, kada je početkom avgusta 1995. godine protjerano oko 250.000 Srba iz Hrvatske i pobijeno oko 2.000.

Obilježavanju Dana sjećanja na sve stradale i prognane Srbe u akciji “Oluja” prisustvovaće Njegova svetost patrijarh Irinej, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, te predstavnici vlasti Srbije i Republike Srpske.

Najavljeno je prisustvo predsjednice Srpske Željke Cvijanović, predsjednika Narodne skupštine Nedeljka Čubrilovića, premijera Srpske Radovana Viškovića i srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Predsjednik Srbije pozvao je građane da prisustvuju obilježavanju Dana sjećanja. On je izrazio zadovoljstvo što se obilježavanje stradanja Srba u “Oluji” organizuje sa Republikom Srpskom, zahvalivši srpskom članu Predsjdeništva BiH i predsjednici Srpske na tome.

– Posebno sam srećan što ovo radimo zajedno sa Republikom Srpskom, sa Dodikom i Cvijanovićevom. Hvala im na tome – rekao je ranije Vučić.

Akcija “Oluja” je najveće i jedno od najsurovijih etničkih čišćenja na području bivše Јugoslavije tokom devedesetih godina prošlog vijeka.

U “Oluji” je, prema podacima srpskog Komesarijata za izbjeglice, protjerano 250.000 Srba iz Republike Srpske Krajine, 1.856 je ubijeno, a 836 vode se kao nestali.

Hrvatska vojno-policijska akcija “Oluja” počela je 4. avgusta 1995. godine ofanzivom hrvatske vojske i policije i jedinica HVO-a na područja Banije, Like, Korduna i sjeverne Dalmacije, odnosno na Republiku Srpsku Krajinu.

Dan kasnije, 5. avgusta, hrvatska vojska ušla je u gotovo napušten Knin i istakla hrvatsku zastavu, dok su kolone izbjeglica na traktorima i drugim poljoprivrednim vozilima ulazile u Srbiju.