Foto: mc.rs

Đurđev je istakao da, prema poslednjem popisu stanovništva koje je sprovedeno 2011. godine, u Crnoj Gori živi oko 29 odsto Srba.

“Na osnovu pomenute evidencije o broju Srba u Crnoj Gori, to znači da bi naša zemlja trebalo da izdvoji sredstva za oko 180.000 pripadnika srpskog naroda koji su u ovom trenutku bedem odbrane srpskog nacionalnog identiteta i koji su najugroženiji baš iz razloga što se, bez obzira na sve pritiske i ucene Mila Đukanovića i njegovog režima, i dalje deklarišu kao Srbi”, rekao je Đurđev.

On je naglasio da su srpski narod i Srpska pravoslavna crkva na stalnoj meti antisrpske crnogorske vlasti, a Srbi u Crnoj Gori postali su najugroženija nacionalna manjina u cijeloj Evropi kojoj je uskraćeno pravo na svoj jezik, pismo i vjeru, prenose mediji.

Đurđev je istakao da su Srbi u Crnoj Gori i u ekonomskom smislu ugroženi i diskriminisani jer im je otežano i zapošljavanje, posebno u državnim institucijama i javnim preduzećima, zato bi im ova novčana pomoć bila ne samo materijalna već i moralna podrška koju bi im pružila njihova matična država Srbija.