Ovo je na neki način nastavak izložbe, propraćene takođe sadržajnom publikacijom „Kultura Srba u Trstu 1751-1914“ iz 2016.

Nova izložba je otvorena 18. oktobra u zgradi Crkvene opštine u Trstu. Posetioci na izložbi, a i u katalogu mogu videti skenirana dokumenta o izgradnji prvog i drugog hrama i saznati o njegovim graditeljima. Naročito su dragoceni novoistraženi podaci o srpskoj crkvenoj zajednici u Trstu. Srbi su, inače, počeli da se doseljavaju u Trst sredinom 18. veka. Prva Crkva svetog Spiridona počela je da se gradi 1751. da bi prva služba bila obavljena 1755. godine. Ovo zdanje je kasnije porušeno zbog nestabilnog terena, da bi između 1861. i 1868. bila podignuta sadašnja crkva.

Priređivači kataloga Jelica Reljić i dr Miroslav Perišić ističu da je Trst u istorijskom smislu jedno od najznačajnijih duhovnih i kulturnih središta Srba van Srbije. U kompleksu zgrade Srpske pravoslavne crkvene opštine u Trstu nalazi se i arhiv čiju građu tokom više godina sistematski proučavaju, sređuju i digitalizuju stručnjaci Arhiva Srbije iz Beograda.