Prema nezvaničnim saznanjima Sputnjika, prvi cilj je da do izbora uopšte ne dođe u planiranom vremenu, ako se ocijeni da je Dodik previše jak, dok je drugi plan da se ne priznaju izborni rezultati, ukoliko SNSD dobije većinu.

Oba scenarija, tvrde sagovornici Sputnjika, predviđaju masovne demonstracije.

Prema izvorima Sputnjika, Britanci su se posebno angažovali u svrgavanju Dodika sa vlasti, jer je navodno američka spoljna politika vezana za Balkan oslabljena pod Trampom, a približavanje Dodika i Srbije Rusiji sve je jače.

– Poznato je da se dio Dodikovih rivala sastaje sa britanskim obavještajcima u Crnoj Gori, gdje se prave planovi, vjerovatno za neku novu Ukrajinu ili novi Peti oktobar, sve sa ciljem da uklone Dodika sa političke scene u BiH – navodi izvor Sputnjika.

Kuda bi mogla da odvede ova opasna igra koju strani mešetari igraju u BiH, objašnjava analitičar Stevica Deđanski. On kaže da ova situacija nije nova, ali priznaje da je pritisak i te kako pojačan.

– Više puta je dokazano da dokle god je Dodik na političkoj poziciji u BiH, oni ne mogu da ostvare svoje ciljeve koji su protiv interesa srpskog naroda. Posebno ih nervira činjenica što se kandidovao za srpskog člana Predsjedništva BiH, gdje ne može ništa da se odlučuje bez konsenzusa – navodi Deđanski.

Po njegovim riječima, svi scenariji imaju za cilj da spriječe Dodika i njegovu politiku da opstane u BiH i Republici Srpskoj, jer znaju da se njegovo ponašanje i stavovi neće promijeniti već samo mogu da budu žešći.

– Zato je ključni pritisak ka njemu i ka Republici Srpskoj. Sumnjam da će se ići na opciju da ne bude izbora, jer to neće riješiti problem Dodikovim protivnicima jer izbori mogu da se održe kadgod. Međutim, vrlo je moguće da poslije izbora dođe do određenih sukoba ili da se ne priznaju rezultati izbora, naročito ako bude mala razlika u glasovima u korist Dodika – uvjeren je Deđanski.

On nije iznenađen miješanjem stranaca u izbore u BiH, a posebno Britanaca, jer smatra da oni moraju da nađu svoju poziciju u geopolitici, pošto napuštaju EU. Deđanski navodi da oni imaju vijekovni interes da kontrolišu ovaj region, kao i da je BiH sada pogodna za njihov manevar.

Inače, mediji su još ranije objavili da su britanske obavještajne službe uspostavile logistički i operativni centar u Sarajevu s ciljem slabljenja pozicije predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika pred izbore, a pojačale su svoje prisustvo i u Srbiji.