Trećeg dana rasprave oko promene imena, u sredu, u parlamentu u Skoplju je došlo do otpora najveće opozicione i nacionalističke partije VMRO-DPMNE. Njen vođa Hristijan Mickoski izjavio je za DW da smatra da je dogovor sa Grčkom “mrtav” i zatražio od vlade da obustavi parlamentarnu proceduru.

Makedonski premijer Zoran Zaev teži da obezbedi neophodnu dvotrećinsku većinu za preimenovanje zemlje u Severnu Makedoniju, što je potez u cilju otvaranja puta za članstvo ove zemlje u NATO i EU.

Međutim, on mora da ubedi najmanje 10 poslanika opozicije u skupštini koja ima 120 članova da podrže sporazum. Na pitanje da li postoji mogućnost da on i član parlamenta Sobranja Zaev ipak postignu dogovor, Mickoski je beskompromisno rekao: “Postoji samo šansa da se zaključi da je Prespanski sporazum mrtav. Svako dalje silovanje ovog procesa samo će proizvesti dodatne tenzije i polarizacije u društvu, a jedini krivac za to je Zoran Zaev koji je obećao nešto što ne može ispuniti.”

Mickoski i njegova stranka odlučili su da se suzdrže od glasanja tokom nedavnog referenduma o promjeni imena u Makedoniji, čime su onemogućili da izlaznost  bude najmanje 50%, koliko je bilo potrebno da bi se referendum proglasio važećim.

Američki pomoćnik državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja, Ves Mičel juče je bio poslednji od mnogih političara EU i SAD koji su pozvali Mickoskog da ponovo razmotri svoju poziciju. “Nije iznenađenje što smo mi razočarani stavovima rukovodstva VMRO-DPMNE u vezi sa referendumom i koracima koji su poduzeti u parlamentu za izmjenu Ustava”, napisao je Mičel u pismu Mickoskom koji je objavila Ambasada SAD-a u Skoplju.

Pismu je prethodio slično napisani tweet od strane lidera Evropske narodne partije, Džozefa Daula prošle sedmice, koji je takođe izrazio razočarenje stavom VMRO-DPMNE. I Mičel i Daul su rekli Mickoskom da će on i njegova stranka snositi odgovornost ako sporazum sa Grčkom propadne.