Foto: RTRS

– Osim toga, imamo situaciju u kojoj smo sve dalje od kandidatskog statusa za EU, a skloni smo za to da optužujemo druge i bježimo od unutrašnjeg dijaloga koji je jedini put ka napretku svih nas koji živimo u BiH – rekao je Špirić Srni.

Ističući da je formiranje vlasti imperativ za ekonomski napredak i položaj BiH na spoljnopolitičkom planu, Špirić je konstatovao da to mnogo bolje vide prijatelji BiH iz inostranstva.

Prema njegovim riječima, u BiH se ništa neće riješiti statusom-kvo, niti će biti moguće ponuditi bilo kakvo rješenje i za migrantsku krizu i ekonomski razvoj.

– Predstavnici svih prijateljskih država i međunarodnih institucija ocjenjuju da moramo formirati vlast i krenuti naprijed, ali to je stvar našeg unutrašnjeg dogovora. Sve što sami dogovorimo bolje je od inat-politike i iščekivanja da neko rješenje donese izvana – naglasio je Špirić.

Navodeći da će se samo tako postići ekonomski ciljevi i odgovoriti izazovima koji su pred BiH na njenom evropskom putu, Špirić je rekao da se tek tada može očekivati da oni koji su spremni da ekonomski podrže BiH počnu i da ulažu.

– “Razgovori okrenutih leđa” su dovoljni da nas odvedu još dublje u krizu i pojačaju imigracione procese koji će, ako se nastave, BiH sve više pretvarati u praznu ljušturu. Vrijeme je da pobijedimo inate i vlastite sujete – zaključio je Špirić.