Foto: RTRS

– Čedomir je potvrdio ono što sam davno rekao da, osim što čekaju stranački kongers, u SDA samo žele da preuzmu vlast u kantonima gdje se isplati vladati, dok na niovu BiH mogu da tavore godinama, a opstrukcije pripisuju drugima – rekao je Špirić Srni komentarišući zaključke koje je danas usvojio Glavni odbor SDA.

On je ocijenio da je istovremeno i smiješno i bezobrazno od SDA izaći i čitati bukvicu SNSD-u i HDZ-u.

– SNSD nema mandatara, kako ga zovu, jer kandidata za predsjedavjućeg Savjeta ministara ne žele da imenuju u Predsjedništvu BiH upravo po nalogu iz SDA. Nikakav takozvani mandatar ne podnosi programe Predsjedništvu nego Predstavničkom domu Paralemntarne skupštine BiH. To SDA zna, ali ih to ne zanima – naglasio je Špirić.

Prema njegovim riječima, SNSD ništa ne opstruše, nego čeka SDA da se završi implementacija izbornih rezultata na niovu BiH.

– Ni više, ni manje od toga. Ali, odlučili su da svoj loš izborni rezultat ispostave svima nama i oni su ti koji koče BiH na evropskom i svakom drugom putu. Vode je kao slijepci ravno u provaliju jer vjeuju svojim lažima – istakao je Špirić.

On je dodao da je javnost od Lukića čula trunku iskrenosti, ali nije čula ništa dobro što bi BiH otvorilo vrata da krene naprijed u bolje dane.

– Nije dovoljno da samo Čedomir od svih Srba u BiH vjeruje zaključcima SDA, nego trebaju da povedu računa o tome da grade zajednicu koja odgovara svima, onako kako je propisao Dejtonski sporazum – zaključio je Špirić.

Glavni odbor SDA je u zaključcima svu krivicu za blokadu u procesu formiranja vlasti na nivou BiH i Federacije BiH pripisao SNSD-u i HDZ-u BiH.