Nikola Špirić

Komentarišući jučerašnji izjavu ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Mirka Šarovića da se u osnovi protivi svim vrstama crnih lista jer se i sam našao na jednoj od njih, Špirić je naglasio da su liste koje je potpisivao on u svojstvu predsjedavajućeg Savjeta ministara bile u skladu sa zakonom, za razliku od liste na koju je stavljen Prilepin.

“Odluke koje sam ja potpisivao bile su u skladu sa zakonskim procedurama i objavljene su u Službenom glasniku zbog čega sada Šarović i može da ih pokazuje javnosti. Neka oni pokažu na osnovu čega oni danas rade i na osnovu čije odluke su zabranali ulazak Prilepinom u BiH. To je ono što javnost traži”, istakao je Špirić u izjavi za Srnu.

Izrazivši žaljenje što je Šarović svojevremeno dospio na liste Savjeta bezbjednosti UN-a i EU, pa ga je Savjet ministara držao na tim listama, Špirić je istakao da Šarović treba da kaže i zašto je bio na takozvanim crnim listama koje su pravile međunarodne organizacije, a ne Savjet ministara.

“Takođe, treba da kaže da mu je ta ista vlast, koja je potpisivala te odluke i pomogla da namiri duševnu bol u iznosu 100.000 KM iz budžeta institucija BiH kad je izašao iz pritvora. Slučaj ‘Prilepin’, u koji je duboko involviran kadar ‘saveza za po bijede’, ostaće kao trajna mrlja na njihovoj savjesti ako je još imaju”, istakao je Špirić.

On je naglasio da nakon “sramnog ponašanja kadara saveza za po bijede slijede možda mnogo drastičniji slučajevi koji će nositi njihov potpis”.

Šarović je juče rekao da je protiv bilo kakvih crnih lista, kao i zabrana ulazaka, te da pitanje u vezi sa slučajem “Prilepin” nije bilo ni na Savjetu ministara, ni na Izvršno-obavještajnom odboru.

“Ali, oni koji su najgovorljiviji u posljednje vrijeme po ovom pitanju, upravo su mene stavili na crnu listu, i to odlukom Savjeta ministara iz 2007, 2008, 2009. i 2010. godine, kada mi je zabranjen ulazak i prolazak kroz BiH kao bišem predsjedniku Republike Srpske. Pogledajte dobro ko je potpisnik tih odluka”, kaže Šarović.