Foto: RTRS

Špirić je naveo da svi koji žele da kažnjavaju Srbe koji rade u institucijama BiH a praznuju praznik koji praznuje njihov narod, u situaciji su da mogu biti tuženi.

“Mislim da niko nema pravo izvan zakona da bilo kome zabranjuje da praznuje ili da mu za to naplaćuje penale odbijanjem od plate”, rekao je Špirić za ATV i naglasio da Srba zaposleni u zajedničkim institucijama slobodno praznuju sve u skladu sa Zakonom o praznicima, posebno Dan Republike Srpske, sve dok se ne donese zakon o praznicima na nivou BiH.

Špirić je naveo da će svi koji tuže tu nadoknadu dobiti u sudskom postupku.

“Za to imaju uporište u odluci koja je donesena 2008. godine kada sam bio predsjedavajući Savjeta ministara gdje se kaže da će naknada troškova za praznovanje za sve državne praznike biti u skladu sa entitetskim zakonima o praznicima s obzirom da zakon o praznicima na nivou BiH još nije donesen”, pojasnio je Špirić.

On je podsjetio da su zakoni o praznicima samo entitetski jer BiH još nije postigla politički sporazum da dođe zakon o praznovanjima na nivou BiH.

Špirić je naveo da nisu sporne odluke i da se one moraju primjenjivati, već je sporno to što Bošnjaci osporavaju 9. januar kao Dan Republike Srpske, te Srbima zaposlenim u zajedničkim institucijama koji su praznovali taj dan odbijaju od plate.