Nikola Špirić

“Zato poziv na jedinstvo djelovanja Srba u institucijama vlasti BiH, na koje uporno poziva /predsjedavajući Predsjedništva BiH/ Milorad Dodik, predstavlja jedini odgovor onima kojim misle da smo pristali na vlastiti nestanak”, rekao je Špirić Srni.

Prema njegovim riječima, mnogi, pa čak i neki iz međunarodne zajednice ne shvataju da sve dok se budućnost hrani žrtvama, a napredak ne počiva na iskrenim reformama, Srbi doživljavaju presudu kao pucanj u demokratiju, pravdu, pravičnost bez koje je budućnost BiH neizvjesna, pogotovo ona evropska.

“Evropa bez nas Srba, čijim se žrtvovanjem želi hraniti radikalni islam, ima veliku šansu da se transformiše u federaciju kalifata različite veličine. Možda nas tada i razumiju”, zaključio je Špirić.

Apelaciono vijeće Suda BiH oslobodilo je juče ratnog komandanta takozvane Armije BiH u Srebrenici Nasera Orića i pripadnika te vojske Sabahudina Muhića optužbi za ratne zločine nad Srbima u Srebrenici 1992. godine.

Orić i Muhić bili su optuženi da su u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili trojicu zarobljenih Srba – Slobodana Ilića, Milutina Miloševića i Mitra Savića.