Izvor: REUTERS/Henry Nicholls

Spilberg će svoj  stavizneti na predstojećem sastanku odbora guvernera Akademije za filmsku umetnost i nauku.

Predložiće promenu pravila kako bi se onemogućilo“striming” medijima poput Netfliksa, Amazona i Hulua da se takmiče za nagradu Oskar ako njihovi filmovi nisu bili u redovnoj bioskopskoj distribuciji.

“Stiven se snažno zalaže za razliku između ‘striming‘ filmova i naslova u bioskopima“, rekao je predstavnik Spilbergove kompanije Amblin intertejment.

Ovo nije prvi put da je Spilberg pokazao nezadovoljstvo oko razlike u filmovima “svelikog platna” i onih “smalih ekrana”.

“Čim se posvetiš televizijskom formatu, ti si TV film”, rekao je Spilberg prošle godine u razgovoru za ITV Njuz, naglasivši da takav film onda može da “zasluži Emi, ali ne i Oskara“.

Iako je dodela Oskara 2020. još daleko, filmska javnost ne skriva velika očekivanja od “Irishmana” Martina Skorsezea, u produkciji osporavnog Netfliksa.

Skorseze je za svoj najskuplji film do sada, koji govori o ubistvu sindikalca Džimija Hofe, okupio impresivnu glumačku ekipu koju čine Robert De Niro, Al Paćino, Džo Peši i Harvi Kajtel, a da bi film mogao da bude u konkurenciji za Oskara, Netfliks je najavio da će se “Irishman” krajem godine naći u ograničenoj bioskopskoj distribuciji.