U saopštenju koje potpisuje poglavar SPC patrijarh Porfirije navodi se da je Ukrajinska pravoslavna crkva jedina kanonska i zakonita pravoslavna crkva u Ukrajini, koju priznaju sve pravoslavne crkve u svetu, dok Pravoslavna crkva Ukrajine „nema ni najosnovnije atribute crkvenosti i priznaju je samo četiri pravoslavne crkve“.

Srpska pravoslavna crkva navela je da su progoni Ukrajinske pravoslavne crkve kulminirali prethodnih dana nasilnim otimanjem hramova „u korist pseudocrkvene raskolničarske strukture, koja ima status svojeobrazne ‘državne crkve’ i neformalne inkvizicije“.

Ocenjuje se da odluka sadašnjeg državnog rukovodstva Ukrajine da mitropolita Onufrija, monaško bratstvo i duhovnu akademiju protera iz Lavre nije ništa drugo do sinonim užasavajućeg državnog terora nad crkvom, kao i najgrubljeg kršenja njenih osnovnih prava, verske slobode i slobode savesti uopšte.

„Najavljen je i predstojeći vrhunac terora, verna repriza sovjetskog gonjenja crkve – izgon 200, 250 i više stotina profesora i studenata teologije iz Kijevo-pečerske lavre, vekovnog duhovnog izvorišta i središta Svete Rusije, krstionice istočnoslovenskog hrišćanstva i pravoslavlja u savremenoj Ukrajini, Rusiji i Belorusiji“, navodi se u saopštenju.

„Ponašanje ukrajinskog državnog rukovodstva svedoči da je njegov stvarni, a verovatno i krajnji cilj, brisanje istorijskog pamćenja i svih tragova izvornog pravoslavlja u Ukrajini da bi se izmenio kod i istorijski identitet koji je crkva mukotrpno izgrađivala i čuvala tokom vekova, od svetoga kneza Vladimira do danas“, dodaje se u saopštenju SPC.

Srpska pravoslavna crkva dodala je da je uverena da će Gospod dati snage crkvi da izdrži sva stradanja koja treba i mora da podnese.

„Istovremeno, podižemo svoj vapijući glas protiv užasne nepravde, protiv državnog terora nad crkvom u Ukrajini“, navodi se u saopštenju.