Sveti Kirijak bio je veliki isposnik, a pojedine srpske porodice današnji praznik proslavljaju kao krsnu slavu.

Sveti Kirijak rođen je 448. godine u Korintu. Otac mu se zvao Јovan i bio je sveštenik Crkve Hristove, uzor u svojoj sredini, a time i svojoj porodici. Majka mu se zvala Evdokija. U ranoj mladosti postavljen je za čteca saborne crkve u Korintu. U osamnaestoj godini odlazi u Јerusalim u Manastir Svetog Јevtimija, gdje je primio monaški postrig.
Sveti Kirijak je bio krupan i snažan tijelom, i takav je ostao do duboke starosti i pored teškog posta i bdijenja. U pustinji se godinama hranio samo sirovim zeljem. Bio je veoma aktivan u borbi za pravoslavlje – izobličavajući jeresi, naročito origenizam. Za sebe je govorio, da ga, otkako je monah, Sunce nikad nije vidjelo da jede niti da se gnjevi na bilo koga. Po ustavu Svetog Haritona monasi su jeli samo jedanput dnevno, i to po zalasku Sunca.
Sveti Kirijak upokojio se u 109. godini, odnosno 557. godine u Manastiru Svetog Haritona u Јerusalimu, gdje je i sahranjen.
Sveti Kirijak Otšelnik bio je veliki isposnik i molitvenik, ponos monaha tog vremena, ali i Pravoslavne crkve, kako u vremenu u kojem je živio tako i danas. Zbog njegovog anđeoskog lika, mnogi monasi uzeli su Svetog Kirijaka kao svog nebeskog zaštitnika i pokrovitelja, kako bi ih svečev lik podsticao na molitveni podvig.
Praznik Svetog Kirijaka – Miholjdan proslavlja se isto kao i sve druge krsne slave, pripremom slavskog kolača, koljiva i vina, i njihovim osveštanjem koje se obavlja u hramu Božijem. Ako “padne” u mrsni dan, sprema se mrsna trpeza, a ako padne u posni dan, odnosno u srijedu i petak, sprema se posna trpeza. To je nepokretni praznik, koga ponajviše slave pravoslavni na Primorju, jer je Sveti Kirijak, pored Svetog Nikole, zaštitnik moreplovaca.