Slavska litija kretala se od Vaznesenjskog hrama ulicama Kneza Miloša i Kralja Milana, preko Trga Slavija i Bulevara oslobođenja do Hrama Svetog Save na Vračaru.

Kako javlja izveštač Sputnjika, u litiji se okupilo više hiljada ljudi.

Spasovdanska litija u Beogradu

Krst na čelu povorke nosio je višestruki šampion u dizanju tegova Rade Savić, kog su pratili pripadnici Vojske Srbije, noseći ikonu Presvete Bogorodice i Isusa Hrista.

Spasovdanska litija u Beogradu.

Iza njih se kretalo sveštenstvo i mladi — odeveni u narodne nošnje. Odmah za njima koračao je verni narod sa srpskim barjacima i ikonama. Odmah za patrijarhom u litiji su lekari i medicinski radnici koji se više od godinu dana bore za živote u pacijenata u kovid sistemu.

Atmosferu tokom litije upriličio je orkestar MUP-a.

Spasovdanska litija u Beogradu.

U litiji su bili i pripadnici počasne garda Vojske Srbije i žandarmerije u svečanim uniformama, koji su nosili ikonu Presvete Bogorodice Trojeručice.

U Spasovdanskoj litiji je i iguman Hilandara Metodije

Građani su, takođe, mogli da se poklone moštima despota Stefana Lazarevića i Svete Petke. Mošti despota Stefana nosila su četiri vojna sveštenika u uniformama, a mošti Svete Petke crkveno sveštenstvo.

Spasovdanska litija u Beogradu.

Posebno za ovu priliku, u Beograd je doputovala bratija Hilandara. U krsnom hodu u Beogradu su i iguman manastira Hilandara arhimandrit Metodije i iguman Studenice arhimandrit Tihon.

Spasovdanska litija u Beogradu

U litiji su učestvovali i gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, zamenik gradonačelnika Goran Vesić, ministar u Vladi Srbije Nenad Popović, članovi beogradskih crkvenih horova, predstavnici različitih gradskih službi. Na Trgu Slavija bila je puštena himna Srbije „Bože pravde“.

Učesnici Spasovdanske litije ispred Hrama Svetog Save

Podsetimo, jutrošnjom liturgijom u Vaznesenjskoj crkvi, koju je služio patrijarh Porfirije, počelo je obeležavanje slave Grada Beograda — Vaznesenja gospodnjeg, Spasovdana.

Od kada je despot Stefan Lazarević 1403. godine dao Beogradu status prestonice, u čast obnove i napretka, Beograd je kao svoju slavu uzeo Spasovdan.

Ta stara zavetna slava simbolično ukazuje na uzdizanje — vaznesenje grada iz pepela i neuništivu nadu i veru u budućnost.

Praznik Vaznesenja Gospodnjeg ili kako je u narodu uobičajeno, Spasovdan, jedan je od deset praznika posvećenih Hristu. Spada u pokretne praznike i uvek pada u četvrtak, 40 dana posle Vaskrsa, a deset dana pre Duhova.