Mržnja prema srpskom narodu bukvalno izbija iz svake riječi Senadina Lavića – “Entitet Republika Srpska je djelo genocida, a za vaspitanje djece u genocidnom duhu zaslužni su Njegošev ‘Gorski vijenac’ i Veselinovićev ‘Hajduk Stanko'”.

Sarajevskom profesoru to nije dovoljno, pa za Srbe kaže da su narod primitivnog mentaliteta. Vrhunac šovinističkog divljanja je i poređenje Srba sa nacistima.

“Velikosrbijanski projekat je bolestan koliko i Hitlerov nacizam. To je najveći projekat zla u Evropi koji podrazumijeva uništenje Bosne. Antidejtonske snage su toliko duboko ušle u dejtonski sistem Bosne da je postalo gotovo nemoguće da funkcioniše država”, kaže Lavić.

Banjalučki profesor Aleksandar Vranješ kaže da se Lavićeve šovinističke teze oslanjaju na bizarnu teoriju bošnjačke istoriografije, prema kojoj su Srbi odgovorni za, ni manje ni više, nego 11 genocida na Bošnjacima.

Generacije mladih Bošnjaka odrastaju na matrici o genocidnim Srbima i tezi da je Bosna država Bošnjaka, zbog čega će Lavić i istomišljenici biti najzaslužniji ako dođe do raspada BiH.

“Kada vidimo i pročitamo te stavove, postavlja se pitanje o suživotu u BiH, šta treba Srbi da urade, da nestanu ili da preuzmu neki identitet koji bi njima odgovarao, neki Bosanci pravoslavne vjeroispovijesti – da bi odgovarali Laviću i sličnima…”, rekao je Vranješ.

Univerzitetski profesor iz Istočnog Sarajeva Milanka Babić iznenađena je nivom nekulture i nepoznavanja istorijskih činjenica koje je pokazao Senadin Lavić. Više od svega brine što Lavić, kao profesor na sarajevskom FPN-u koji pohađaju i studenti iz Istočnog Sarajeva, prenosi iskrivljenu sliku o srpskom narodu.

“To je jedno obično baljezganje. Utisak jeste da je to jedan izljev gnjeva, mržnje, strašnih uvreda. On, naravno, na osnovu svog statusa na Univerzitetu i u BKZ Preporod ima značajnog uticaja na tu političku i kulturnu elitu, kako da kažem, vjeruju u takve matrice koje se plasiraju – antisrpske”, ističe Babićeva.

Zbog teza koje širi Lavić i njegovi akademski istomišljenici iz Sarajeva, Srbi se sve više udaljavaju od BiH dok je priča o suživotu s onima koji te porede sa nacistima, proglašavaju genocidnim – ravna mazohizmu.

“Srbima se pripisuje da su “kanceri” i da prave najveće moguće zlo, u intervjuu se spominju fašiziodne i genocidne konotacije, onda mi zaista i ne možemo da govorimo o suživotu kada jedan cijeli narod stigmatizirate”, kaže Sanja Vlaisavljević iz Centra za kulturu dijaloga Sarajevo.

Univerzitet u Sarajevu, ni profesori pojedinačno, nisu se ogradili od primitivnih i uvredljivih poruka Senadina Lavića.

I BKZ “Preporod” na čijem je čelu bez komentara. Glasno ćutanje sarajevske akademske zajednice, bošnjačkog političkog establišmenta, ako je po narodnoj “ćutanje je zlato” znači da odobravaju sve što je kontroverzni bošnjački ideolog izjavio, a to Srbima treba da bude nauk.