„Kancelar je na decidan i oštar način tražio od Srbije da se priključi sankcijama protiv Ruske Federacije, odnosno da podrži restriktivne mere koje je EU protiv njih već donela, ja sam govorio o našoj poziciji i o specifičnosti situacje oko KiM, energetike, ali i tradicionlanih odnosa s Ruskom Federacijom, govorili smo i o predstojećoj zimi“, kazao je Vučić na konferenciji za novinare.

Vučić je rekao i da je ovo bio njihov treći razgovor.

„A prvi razgovor u našoj zemlji, i ja sam mu beskrajno zahvalan što je došao u posetu Beogradu i što smo mogli da otvoreno i iskreno razgovaramo o svim važnim pitanjima. Naravno, predsednik sam zemlje kojoj je mnogo značajniji razgovor sa nemačkim kancelarom, nego što je nemačkom kancelaru bio važan razgovor sa mnom, ali mislim da je bilo važno da razumemo mišljenje o važnim pitanjima“, rekao je Vučić.

Srbija i Nemačka, kazao je, sve bolje sarađuju po pitanju ekonomije.

“Povećanje u ekonomskoj razmeni od 25,7 odsto u odnosu na prethodnu godinu, očekujemo ove godine da imamo trgovinsku razmenu veću od 7,5 milijardi ove godine. Interesantno da imamo pokrivenost uvozom i izvozom 83,1 odsto, ali to ne zahvaljući tome što smo mi bili naročito inventivni i inovativni, nego smo napravili dobre uslove da nemačke kompanije investiraju u Srbiju. Nemačke kompanije u Srbiji zapošljavaju 77.000 ljudi”, izjavio je Vučić.

“Nova nada za Zapadni Balkan”

Predsednik Srbije kazao je i da je sa kancelarom govorio o svim važnim temama.

“I to ne lakim, govorili smo o evrointegracijama Srbije, kancelar Šolc doneo je novu energiju i novu nadu za sve na Zapadnom Balkanu, želi da čuje i sasluša sve sa Zapadnog Balkana i želi da postoji stvarna perspektiva proširienja EU, to je važna, izvanredna poruka za sve na Zapadnom Balkanu. Srbija će mnogo brže morati da napreduje po pitanju vladavine prava, ljudskih prava i sloboda i svega drugog što je važno za evrointegracije, govorili smo i o drugim bitnim temama, oko kojih nemamo uvek punu saglasnost, a to je pitanje KiM, pričali smo o dijalogu Beograda i Prištine”, izjavio je Vučić.

Prema njegovim rečima, nemačkom premijeru ukazao je na sve što nije ispunjeno iz Briselskog sporazuma.

“Ja sam ukazao na sve što je neispunjeno iz Briselskog sporazuma, ali sam razumeo poruku nemačkog kancelara koji je rekao da je važno da pravimo mnogo malih koraka da bismo jednog dana napravili veći uspeh u pronalaženju nekog rešenja i u skladu s tim mi ćemo dati sve do sebe da napravimo napredak u odnosima sa Prištinom”, pojasnio je Vučić.

Sa nemačkim kancelarom, govorio je, kaže, i o predstojećoj zimi.

“Ukazao sam mu na sve teškoće i probleme s kojima se već danas suočavamo, bio je veoma ljubazan, fer i ponudio pomoć Nemačke u pronalaženju rešenja za krizu koju već osećamo, a koju ćemo tek da osetimo u smislu izgradnje energetskih kapaciteta koji bi trebalo da nas povežu sa ostatkom regiona, da omogućimo različite načine za diversifikaciju energenata”, rekao je.

Vučić je izjavio, govoreći o izjavi Šolca u Prištini da u EU “nema mesta za države koje se međusobno ne priznaju”, da se takav stav do sada nije čuo od nekoga iz Evrope.

“Mi smo slušali da se traži, i ono što jeste deo pregovaračke platforme koju Srbija ima sa EU, a to je sveobuhvatna normalizacija odnosa između Beograda i Prištine”, rekao je.