“Borba protiv terorizma je prioritet rada SOA i sve zadatke u suzbijanju terorizma provodimo profesionalno i odgovorno s ciljem zaštite Republike Hrvatske, naših saveznika u EU i NATO-u, kao i cijele Evrope”, navodi se u saopštenju SOA.

Iz ove agencije ističu da svaka politička instrumentalizacija suzbijanja terorizma i bezbjednosno-obavještajnog aparata BiH predstavlja ozbiljan rizik za bezbjednost Hrvatske, EU i NATO-a, a posebno same BiH.

“Stoga smo od Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH zatražili službeno izjašnjenje o ovim neistinitim navodima, a o njima ćemo obavijestiti i naše međunarodne partnere”, navodi se u saopštenju iz SOA.

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Dragan Mektić izjavio je ranije da su iz SOA vrbovali pripadnike selefijskog pokreta u BiH da krijumčare oružje u tu zemlju.

Tužilaštvo BiH formiralo je predmet kako bi hitno bile utvrđene sve okolnosti i navodi izneseni u medijima, koji se odnose na navodno vrbovanje pripadnika selefijskog pokreta za krijumčarenje naoružanja u BiH, a biće saslušan i Mektić.

U okviru predmeta koji je dat u rad tužiocu Posebnog odjeljenja za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju, biće ispitana sva lica koja su iznosila navode i saznanja o tim aktivnostima, a o kojima tužilaštvo nije informisano niti su dešavanja prijavljena Tužilaštvu BiH, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.