SNSD poštuje proceduru, zaštitu prava traži na svim pravosudnim instancama državne zajednice BiH iako u njih nema povjerenja, kaže savjetnik za pravna pitanja predsjednika ove stranke Marko Šukalo.
Za ovim potezom su posegnuli nakon što im je Sud BiH odbacio žalbu na odluku CIK-a.

– SNSD je danas poslao krivičnu prijavu protiv šest članova CIK-a BiH i troje sudija Apleacionog suda BiH. Krivična prijava se odnosi na krivična djela nesavjestan rad u službi, kršenje zakona od strane sudija a u vezi sa krivičnim djelom izborne prevare – naveo je Šukalo.

Šukalo kaže da je nemoguće odgovoriti na pitanje kad će se Tužilaštvo izjasniti o ovoj prijavi jer je, kako tvrdi, u BiH, između ostalog, grubo narušeno jedno od najvažnijih pravnih načela.

– Šta je jedan od najvažnijih postulata prava? Pravna sigurnost. E, nje više nema u BiH. Ne znamo šta je sljedeće što će se desiti Republici Srpskoj i Srbima kao konstitutivnom narodu u Republici Srpskoj i BiH – upozorio je Šukalo.

Šukalo najavljuje da SNSD priprema i apelaciju Ustavnom sudu BiH kao posljednjoj instanci. Ne budu li zadovoljni, obratiće se, kaže, i Evropskom sudu za ljudska prava.