“Moramo i ovaj put podsjetiti Savez za promjene da SNSD ne vrši vlast na nivou državne zajednice BiH i da nije moguće da SNSD trasira put BiH ka NATO-u, a pogotovu da SNSD trasira put Republike Srpske u NATO, jer baš na inicijativu SNSD-a Narodna skupština Republike Srpske je i donijela Rezoluciju o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti Republike Srpske, kojom je opredjeljenje Republike Srpske jasno definisano”, navedeno je u saopštenju Saveza nezavisnih socijaldemokrata.

Iz ove stranke navode da je činjenica da su kadrovi SNSD-a u prošlosti učestvovali u donošenju određenih akata koji su se odnosili na saradnju BiH sa NATO, ali da “ono što Savez za promjene namjerno zaboravlja je to da su kadrovi SNSD-a samo postupali u skladu sa tada važećom Deklaracijom o strateškim opredjeljenjima Republike Srpske u sistemu odbrane BiH, usvojenoj u martu 2005. godine, koja je pružala punu podršku Partnerstvu za mir i pridruživanju NATO-u, a koja je usvojena za vrijeme vlasti stranaka Saveza za promjene”.

Iz SNSD-a ističu da je današnje postupanje kadrova ove stranke i predstavnika institucija Srpske, za razliku od predstavnika Saveza za promjene, u skladu sa nedavno usvojenom Rezolucijom o vojnoj neutralnosti.

“Put kojim Srpska ide je put neutralnosti i taj put je zajednički sa maticom Srbijom. Republika Srpska se jasno obavezala, a pod ključnim uticajem SNSD-a da će vojni put Srpske biti vezan za odluke Srbije. Dok god je u Srbiji na snazi odluka o vojnoj neutralnosti, Republika Srpska će zajedno sa Srbijom biti na tom putu”, navedeno je u saopštenju.

Iz SNSD-a naglašavaju da je bitno da se zna ko u ovom trenutku radi na degradaciji Republike Srpske i centralizaciji BiH, te da narod najbolje prepoznaje borbu ove stranke za neutralan i samostalan put Republike Srpske, za razliku od sarajevskog Saveza koji vrši opstrukciju Srpske na svakom koraku.