Saopštenje prenosimo u cijelosti:

Sankcije Stejt Departmenta Nikoli Špiriću, potpredsjedniku SNSD-a su još jedan loš rezultat američke ambasadorke u BiH. Gospođa Merin Kormak neslavno završava svoj protraćeni mandat u kome je trovala odnose u BiH potpuno podržavajući politiku Bakira Izetbegovića i njegovih stranaka SDA i SDS-a. Prije godinu dana na prijedlog poslanice SDS-a Aleksandre Pandurević, Predstavničko vijeće Parlamenta BiH smijenilo je Nikolu Špirića sa mjesta predsjednika Komisije za nadzor nad radom Obavještajno-bezbjednosne agencije.

Uz izmišljene razloge, Špirić je smijenjen udruženim poduhvatom SDA i SDS-a čime je muslimanskoj ratnoj službi AID prepuštena potpuna kontrola nad obavještajnim službama koje prisluškuju rukovodstvo Srbije i Srpske, hrvatske funkcionere u BiH i Hrvatskoj. Sada na vidjelo izlazi zločinačka ratna prošlost direktora OBA Osmana Mehmedagića Osmice, ratnog pratioca Alije Izetbegovića.

Nakon Špirićeve smjene nikakvih dokaza ni postupaka nije bilo protiv njega, a uklonjen je da bi obavještajna služba BiH radila samo po nalozima Bakira Izetbegovića i stranih službi.

Američka ambasadorka je preuzela ulogu OHR-a, Tužilaštva i Suda BiH, pa je izmišljotinama i lažnim izveštajima Stejt Departmentu, isposlovala sankcije Špiriću. Što je još čudnije sankcije su uvedene i članovima njegove porodice, kao vidu pritiska na Špirićevo političko djelovanje zaštite interesa Republike Srpske.