Kada umjesto razgovora SDA nudi rušenje Mirovnog sporazuma, Ustava i vlastitih potpisa i kada BiH vraća na 90-e, onda Srpska mora tražiti rješenje. SNSD ga je našao u dokumentima koji će sutra biti usvojeni na sjednici Glavnog odbora stranke, a koji bi trebalo da se nađu pred narodnim poslanicima Srpske. Ako SDA svojom Programskom deklaracijom traži ukidanje entiteta, odgovor SNSD-a biće pravo na samoopredjeljenje koje je utkano u temelje Povelje Ujedinjenih nacija, ali i Ustava BiH i na čije pravo imaju svi narodi u svijetu.

– Mi ga uvijek afirmišemo kada se osjetimo ugroženim. Stavovima SDA o “republici BiH” ovdje su svi ugroženi i zato smo pokrenuli afirmaciju na samoopredjeljenje. Koji će put biti dalje to je drugo pitanje. O tome danas ne možemo govoriti – istakao je Nebojša Radmanović, potpredsjednik SNSD-a.

Ali već duže SNSD govori o vraćanju prenijetih nadležnosti koji su, uglavnom djelo visokog predstavnika. Njih je oko 80, podsjeća Radmanović. U pripremljenim dokumentima navedena je sva šteta koja je proizvod “nameta” OHR-a, a što je direktno kršenje Dejtonskog sporazuma i Ustava BiH. Za vraćanje nadležnosti, među kojima su i one, poput brojnih agencija, a od kojih koristi nema ni BiH, SNSD će pokušati da razgovara s političkim predstavnicima i institucijama Federacije.

– Ako se nastavi ovako, a izgleda će se nastaviti, da neće biti prave želje o povratu nadležnosti, moraće se preduzimati neke mjere mimo dogovora – dodao je Radmanović.

O kojim mjerama SNSD razmišlja, Radmanović nije precizirao, ali je Milorad Dodik za RTS rekao da će, ovaj put biti mnogo mudriji i pametniji, jer su konstantno pod “lupom” međunarodne zajednice. Za afirmaciju stavova i mjera tražiće podršku i opozicije u Srpskoj.

– Pokušavam da ubijedim sve političke snage da ih dovedu do toga da imamo jedinstven odgovor. Predložićemo opoziciji da napuste partnerstvo sa SDA. I mi ćemo. I da ne prihvate tu vrstu razgovora sa SDA za formiranje vlasti. Neće ni Hrvati. To bi podrazumijevalo da njihovi kadrovi napuste SDA – poručio je Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a.

Ako je cijeniti prema ranijim stavovima, SDS i PDP ne razmišljaju o tome. PDP-ov Igor Crnadak kaže da još ne može komentarisati dokumente SNSD-a koje nije pročitao.

– Ali je činjenica da raznim deklaracijama i rezolucijama, SNSD i SDA hrane jedni druge. Što se tiče njihovog prijedlgoa pročitaćemo i donijeti odluku – istakao je Igor Crnadak, potpredsjednik PDP-a.

Aleksandar Vučić se opredijelio na uzdržanost o Deklaraciji SDA, iako ju je pažljivo pročitao. Kaže da čeka odgovore i akte Srba i zvaničnih institucija Republike Srpske, kao i stavove svih političkih partija u Srpskoj.

– Onda ću biti spreman da i sa njima razgovaram i da, umirujući situaciju, spuštajući tenzije, pronađemo neku vrstu zajedničkog imenitelja. Mislim da je to jedini odgovoran pristup u trenutku koji nije lagan – poručio je Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije.

Јoš manje je lagan put koji je svojom Deklaracijom izabrala Stranka demokratske akcije, a kojom je, prema ocjenama brojnih političara i analitičara, BiH vratila u 90-e . Tako je “zemlju”, u koju se zaklinje, udaljila od Evrope za 30 godina. Poželio je Bakir Izetbegović da se oduži ocu Aliji i ispravi njegov potpis iz Dejtona koji afirmiše konstitutivne narode i entitete, a ne navodne “građane” iza kojih se krije Alijina Islamska deklaracija.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime