Predsjednicima PDP-a i SDS-a, ponuđeno je po jedno ministarsko mjesto u Savjetu ministara. Obje stranke odluku o učešću u vlasti u Sarajevu donijeće sljedeće sedmice, s tim što je PDP već jasno rekao da ne želi poziciju u Savjetu ministara.

Nakon deset godina SNSD i PDP za istim stolom. Prvi ovakav sastanak, uvjeravaju lideri stranaka, neće biti i posljednji. Najviše rukovodstvo dvije stranke razgovaralo je o sveobuhvatnoj reprezentaciji Srpske u Sarajevu. Već danas je dogovoreno zajedničko usaglašavanje izmjena Izbornog zakona.

Foto: RTRS
Foto: RTRS

– Mi smo smatrali da bi bilo dobro da PDP i druge parlamentarne stranke iz Srpske učestvuju u vlasti na nivou BiH, jer tamo želimo jedan jedinstven i sveobuhvatan zajednički nastup – rekao je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik.

Iako PDP odluku o učešću u vlasti na nivou BiH ostavlja za početak sljedeće sedmice, već danas su odbili SNSD-ovu ponudu da lideru Branislavu Borenoviću, pripadne jedna ministarska pozicija.

– Јa sam to odbacio jer nije sve u funkcijama, već u interesima građana. Bili vlast ili opozicija, svjesni smo da ključne odluke treba donosti u zajedničkim institucijama – ističe Borenović.

Sa istom ponudom, najviše rukovostvo SNSD-a dočekalo je i delegaciju SDS-a. I njihovi stranački organi donijeće odluku sljedeće sedmice, ali za razliku od PDP-a, SDS nije dao konkretan odgovor o ponuđenoj ministarskoj poziciji njenom lideru.

– Nisam oduševljen time što SNSD zadire u personalna rješenja. Na stranačkim organima ćemo donijeti odluku. Potrebno je jedinstvo o važnim pitanjima. Spremni smo da razgovaramo o tome – rekao je predsjednik SDS-a Vukota Govedarica.

Foto: RTRS
Foto: RTRS

SDS koji je na dnevni red sastanka stavio i PDV i donošenje Zakona o utvrđivanju porijekla imovine, kako navode, bez obzira na to da li će ući u vlast ili ne, uvjerava da želi da bude ravnopravan partner za razgovor o važnim pitanjima.

– Volio bih da odgovor bude da ulaze u vlast, ali ako ne bude ja ih pozivam da razgovaramo o svim bitnim pitanjima – rekao je Dodik.

Kao jedno od ključnih pitanja, o kojem je potreban konsenzus stranaka iz Republike Srpske, na sastancima u sjedištu SNSD-a, označena je aktivacija MAP-a. Ovo pitanje, kaže Dodik, forsiraju Bošnjaci, pokušavajući da time, formiranje vlasti stave u drugi plan.

Dodik je još jednom ponovio da SNSD neće glasati za NATO put BiH. Naprotiv, nema odstupanja od Rezolucije o vojnoj neutralnosti Srpske. Nema odstupanja ni od ustavne pozicije Republike Srpske kojoj u Savjetu ministara pripadaju tri resora.

– Nećemo formirati komisije u oba doma PS BiH, ako ne bude formiran Savjet ministara. To praktično znači da nije formirana ni PS – kaže Dodik.

Foto: RTRS
Foto: RTRS

Ovakva politika SNSD-a ima podršku PDP-a, čiji lider poručuje da treba poštovati izborne pobjednike i priču o formiranju Savjeta ministara završiti što prije. I SDS i PDP sa SNSD-om razgovarali su o modelima parlamentarnog nadzora Јavnog servisa Srpske, kao medija čiji je osnivač Narodna skupština ali i digitalnih emitera, u eri digitalizacije.