screenshot

“SNSD sa svojim koalicionim partnerima i kapacitetom koji imamo – u Predstavničkom domu devet poslanika, a u Domu naroda od pet delegata četiri su iz SNSD-a, nezaobilazan smo faktor u tome”, izjavio je Dodik novinarima u Sarajevu nakon sastanka sa liderima HDZ-a BiH Draganom Čovićem i SDA Bakirom Izetbegovićem.

Dodik, koji je i predsjedavajući Predsjedništva BiH, rekao je da ne postoji neki poseban problem da predsjedavajući Savjeta ministara bude iz reda srpskog naroda i to Zoran Tegeltija, dodajući da je to moglo biti učinjeno i prije Nove godine, jer je bio formiran Kolegijum Predstavničkog doma.

“Smatramo da je to trebalo ranije učiniti, a da se onda bavimo nekim drugim pitanjima”, naveo je Dodik, te dodao da je stav SNSD-a da treba završiti formiranje Savjeta ministara.

Prema njegovim riječima, “stari nosioci vlasti” u zajedničkim institucijama BiH zaposlili su nakon izbora više od 400 ljudi, što je nedopustivo.

Dodik je rekao da će se nakon formiranja vlasti vidjeti kako će biti riješeno to nekorektno i nezakonito zapošljavanje u kome se “uhljebljavaju svi bivši funkcioneri”.

“Mislim da to nije dobro. Političke opcije koje dobiju vlast treba da postavljaju svoje ljude. Ovako nikada nećemo dobiti kompaktnu strukturu koja će se baviti poslovima, već će se baviti političkim izluđivanjima o mnogim stvarima”, rekao je Dodik.

On je naveo da se sa Čovićem i Izetbegovićem dogovorio da se sastanu narednih dana.