Na spisku predizbornih tema SNSD-a prvo je bila vježba na Manjači, a potom i izvještaj o Srebrenici, tvrdi Ivanić i navodi da ne vidi potrebu da se NS RS izjašnjava o toj temi kada je to dokument koji je svojevremeno usvojila Vlada Republike Srpske.

„Nije cilj da se razmatra sadržaj tog teksta, već da se pravi drama od svega i zato se ide na Narodnu skupštinu. Mislim da partije iz opozicije treba od predsjednika da zatraže da prvo na Vladi ponište taj zaključak, a potom NS RS može da se o tom da raspravlja ako misle da treba. Jasno je da će SNSD u protivnom od toga napraviti temu za izbore.“

Ivanić uvjerava da BiH u njegovom mandatu u Predsjedništvu BiH nije napravila korak naprijed ka članstvu u NATO-u iako je, kaže Ivanić, SNSD lobirao za suprotan cilj.

“SNSD je lobirao da dobijemo MAP. Svi koji su u SAD su lobirali za to. Lobirali da bi od toga napravili temu za izbore”, objašnjava Ivanić.

U BiH sve postaje politička tema, pa tako i migrantska kriza. Trenutno, stanje sa migrantima nije alarmantno, ali vremenom situacija će postati ozbiljna, a BiH za to nema snagu.

“BiH to ne može da izdrži finansijski, a ni politički. Iako bi Evropa dala novac za to, opet ne bi mogli da to iznesemo. Veliki broj migranata ovdje će značiti raspad političkog sistema i ta poruka mora jasno da ode u Brisel.”

Sitacija je posebno dramatična jer je BiH na korak od izbora. Ivanić kao kandidat Saveza za promjene za funkciju srpskog člana Predsjedništva BiH kaže da Savez izbore dočekuje složno i relaksirano.

“Potpuno sam opušten jer smo mi potpuno dva različita pristupa. Ja branim Srpsku i to sam uvijek radio, ali ja ne branim riječima, već potezima i djelima. Narod može da bira da li želi galamu koja je vrlo često bez efekta. Ja sam čovjek koji garantuje stabilnu situaciju. Boga mi, sve što gospodin Dodik radi nas vodi u velike rizike. Mi ćemo sa njim biti u sukobu sa svima.”

Jedina smislena opcija je pobjeda oba kandidata Saveza za promjene, kaže Ivanić i dodaje da će jedino tada biti moguće realizovati konkretne poteze koji će poboljšati opšte stanje u Srpskoj.