Foto:Faktor.ba/RAS Srbija

Ove godine ističe mandati brojnim rukovodiocima na nivou institucija BiH. Imenovanje novih direktora biće predmet dogovora novih koalicionih partnera na nivou BiH, odnosno SDA, HDZ-a BiH i SNSD-a, a u manjoj mjeri i ostalih političkih stranaka koje će činiti većinu.

Prema zvaničnim podacima, ove godine mandati će isteći direktoru i zamjenicima direktora Agencije za statistiku BiH Velimiru Јukiću, Fadilu Fatiću i Miljanu Popoviću (9. decembar 2019. godine), direktoru Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH Gordanu Miliniću (16. decembar 2019. godine), direktoru i zamjeniku direktora Agencije za rad i zapošljavanje BiH Muameru Bandiću i Željku Tepavčeviću (9. decembar 2019. godine), direktoru, zamjeniku direktora i glavnom inspektoru Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH Osmanu Mehmedagiću, Trifku Buhi i Damiru Bevandi (19. novembar 2019. godine).

Mandat ističe i koordinatoru u Kancelariji koordinatora za reformu javne uprave u BiH Draganu Ćuzulanu (25. august 2019. godine), članu Odbora službe BiH za žalbe Savjeta ministara Mladenku Čavari (16. decembar 2019. godine), direktoru SIPA Perici Staniću (5. novembar 2019. godine), zamjeniku direktora Agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja BiH Seadu Hadžiću (9. decembar 2019. godine) i direktoru i zamjeniku direktora Agencije za bezbjednost hrane BiH Džemilu Hajriću i Draganu Brenji (16. decembar 2019. godine).

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u PD PS BiH rekao je da su nova kadrovska rješenje uslovljena koalicionim kapacitetima, ali da je još uvijek rano govoriti o tome, s obzirom na to da još uvijek nije konstituisana vlast na nivou institucija BiH.

– Treba izvršiti kvalitetnu analizu, a naravno i smjenu određenog kadra pod čijim rukovođenjem je nanošena šteta Republici Srpskoj. Mi ćemo definitivno vidjeti i šta o radu tog kadra kažu njihovi finansijski i drugi izvještaji -rekao je Košarac.

Ipak, kako kaže, za sada je sigurno da aktuelni menadžment Obavještano-bezbjednosne agencije BiH neće dobiti podršku SNSD-a. U tom kontekstu, dodaje da je posebno zabrinjavajuće što je Bosna i Hercegovina jedina zemlja koja nema parlamentarni nadzor nad obavještajnim sektorom te da je to proizvod politike predsjednika SDA Bakira Izetbegovića i direktora OBA Osmana Mehmedagića.

– Osman Mehmedagić sigurno neće imati podršku SNSD-a prilikom izbora novog direktora OBA. Prema informacijama kojima mi raspolažemo, OBA je radila na destabilizaciji Republike Srpske i kretala se van zakonskih okvira u obavljanju svojih aktivnosti. Menadžment te agencije nema našu podršku i on ne može u narednom periodu da rukovodi  vom agencijom – rekao je Košarac.

Inače, prema dogovoru političkih stranaka koje će činiti većinu na nivou BiH, predsjedavajući Savjeta ministara biće kadar SNSD-a. Prema Zakonu o Obavještajno-bezbjednosnoj agenciji BiH, generalnog direktora OBA i njegovog zamjenika imenuje i razrješava dužnosti Savjet ministara, na prijedlog predsjedavajućeg Savjeta i u konsultaciji sa članovima Predsjedništva BiH, Izvršnog odbora i Bezbjednosno-obavještajne komisije.

Košarac ističe da OBA svoje aktivnosti treba da obavlja u skladu sa zakonom i uz parlamentarni nadzor, kao i nadzor Savjeta ministara. On smatra da je potpunu kontrolu nad obavještajnim sektorom u BiH imala struktura okupljena oko SDA.

– Vjerujem da postoje kapaciteti da se izvrši parlamentarni nadzor i da profesionalci obavljaju taj posao. Ne bi me iznenadilo da se uslovljavanjima i političkim spletkarenjima pokuša omogućiti produženje mandata tim ljudima – rekao je Košarac.

Ove godine ističe mandat i koordinatoru za reformu javne uprave u BiH Draganu Ćuzulanu. Košarac kaže da SNSD nema nikakav problem sa argumentovanim kritikama.

– Međutim, vrlo često su njihovi izvještaji bili usmjereni protiv Republike Srpske. Mislim da su politički motivi bili iznad argumenata i da je to rađeno kako bi se nanijela šteta Republici Srpskoj. Mi imamo dovoljno dobru analizu djelovanja kadra i mislim da ćemo na osnovu toga definisati personalna rješenja – rekao je Košarac.