ЛАКТАШИ, 29. СЕПTЕМБРА /СРНА/ - Предизборном скупу у Лакташима су присуствовали кандидат СНСД-а за српског члана Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић.

SNSD apsolutni je pobjednik izbora na svim nivoima na sarajevsko-romanijskoj regiji. Milorad Dodik i Željka Cvijanović odnijeli su hiljade glasova razlike u odnosu na svoje protivkandidate. Ubjedljiva pobjeda SNSD-a je i za Narodnu skupštinu Republike Srpske, kao i za BH Parlament.

Prvi čovjek SNSD-a sa Istočne Ilidže Miroslav Vujičić, zajedno sa Radovanom Viškovićem, pobjedio je za Parlament BiH. Dva direktna poslanička mandata za Narodnu skupštinu Republike Srpske uzeo je aktuelni gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić i predsjednik sokolačkog SNSD-a Strahinja Bašević. Ćosić već sada najavljuje vraćanje mandata, pa će umjesto njega u Parlament Srpske Paljanin Damjan Škipina.

“Već sam davno donio odluku da neću prihvatiti mandat narodnog poslanika, već ću ostati na poziciji gradonačelnika kako bi se operativno i kroz izvršnu vlast u gradu Istočno Sarajevo borio za sve ono što smo obećali našim građanima”, kaže Ljubiša Ćosić, predsjednik GO SNSD.a Istočno Sarajevo.

Iako, nekadašnje uporište SDS-a, ta stranka doživjela je pravi izborni potop na Romaniji.  Preko načelnika Istočne Ilidže Marinka Božovića izborili su se za samo jedan direkni mandat u Narodnoj skupštini, koji po svemu sudeći će Božović vratiti. Sonja Karadžić Jovičević upitna je da li će preko kompenzacije ući u Parlament Srpske. Zato se predsjednik GO SDS u Istočnom Sarajevu Darko Babalj jedini može pohvaliti rezultatom za BH Parlament. Mirko Šarović je najveći izborni gubitnik koji već godinama gubi izbore u svojoj opštini i gradu. I kada se sve već zna, za Šarovića je rano da govori da li je razočaran. 

“Prerano je da dajemo ocjenu”, rekao je Mirko Šarović, predsjednik SDS-a.

A da može gore od SDS-a pobrinuli su se PDP i DNS. PDP u pojedinim opštinama dobio je svega dvdesetak glasova, dok je trocifren broj zabilježen jedino u Palama pa će u parlament Srspke Marina Blagojević i to zahvaljujući kompenzaciji. Veliko iznenađenje napravio je DEMOS i njihov regionalni predsjednik Aco Stanišić koji je u toj stranci ubjedljivo sa najvećim brojem glasova. Još čeka stranačke konsultacije da li će zadržati mandat ili će ga vratiti stranci.

“DEMOS će nastupati sa pet poslanika u NS RS. Koalicioni dogovor prije izbora će se svakako poštovati i poslije izbora i to je ono što je sigurno sad za sad”, kaže Aco Stanišić, predsjednik regionalnog odbora DEMOS-a.

Iz Istočnom Sarajevu kompenzacionim mandatima za NS RS nadaju se u DNS-u i Socijalističkoj partiji. Što se tiče Parlamenta BiH, iz izborne jedinice tri, poražene stranke ne mogu se nadati ni kompenazciji.