Parastosu je prisustvovao predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović i članovi ove organizacije.

Prethodno je u dvorištu Hrama Hrista Spasitelja otvorena izložba “Opomena”, koja govori o stradanju Srba od 1991. do 1995. godine, koju organizuje Republička organizacija porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila zajedno sa Republičkim centrom za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica.

U 11.00 časova predviđeno je polaganje vijenaca na spomenik poginulim borcima na groblju “Sveti Pantelija”, dok je u 12.00 planirano polaganje vijenaca na Spomen-kosturnicu na Novom groblju u Banjaluci.

U proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu poginulo je 23.184 boraca Vojske Republike Srpske, a poginulo je i nestalo oko 10.000 civila.

Republika Srpska još traga za 1.662 nestala lica, od kojih 814 boraca, i to za 801 pripadnikom Vojske Republike Srpske, 13 pripadnika MUP-a Srpske, kao i za 846 civila.

U Srpskoj se nalaze tri kosturnice u kojima je 650 neidentifikovanih tijela, od kojih se 311 nalazi u kosturnici u Banjaluci, 274 u Istočnom Sarajevu, a 65 u kosturnici u Nevesinju.

Skupština Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske održaće danas u Banjaluci redovnu izvještajnu sjednicu.

Sjednica će biti održana u 13.00 časova u Narodnoj skupštini Republike Srpske, najavljeno je iz ove organizacije.