Foto: RTRS

Episkop Sergije je u Vaskršnjoj poslanici poželio da Vaskrsli Gospod vaskrsne “raspetu Krajinu” i život u svakom pustom selu.

– Da nas obasja radost kojom su se radovali naši sveti preci, čuvajući naše srpsko ime i vjeru pravoslavnu – poručio je episkop Sergije.

On je istakao da njihova žrtva treba da bude primjer i putokaz kako život u Krajini ne bi prestao.

– Neka na njihovim ognjištima ponovo vaskrsne bar naše sjećanje na njih. Toliko smo im dužni, kako danas tako i dovijeka – rekao je vladika Sergije.

U svim pravoslavnim hramovima na području Kotor Varoša jutros su služene vaskršnje liturgije, a vjernici su nakon višenedjeljnog posta pristupili svetoj tajni pričešća.

Mjesno sveštenstvo je nakon službe čitalo Vaskršnju poslanicu Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja.

Arhijerejski namjesnik kotorvaroški Milenko Narić rekao je da se, dočekujući Vaskrsenje Hristovo, dočekuje radost života.

Prema njegovim riječima, Bog je kroz Isusa “uzeo na sebe sve ono ljudsko osim grijeha” i prošao kroz smrt da bi ljudima darovao život.

Narić je napomenuo da radost ne treba da bude lažna, već odraz duše koja teži ljubavi, ljepoti i dobroti, skladu i harmoniji i koja se raduje svakom ljudskom biću i susretu sa njim.

Na području opštine Modriča ponoćna Vaskršnja liturgija služena je u Crkvi Pokrova Presvete Bogorodice u Višnjiku, dok su u ostalim hramovima vjernici prisustvovali vaskršnjim jutrenjima.

Vaskršnju liturgiju u prepunom hramu u prigradskom izbjegličkom naselju Višnjik u ponoć su služili mjesni sveštenici.

Protojerej stavrofor Pero Tanasković čestitao je okupljenima praznik uz tradicionalni pozdrav “Hristos vaskrse” i poželio da im donese radost i mir.

Povodom Vaskrsa danas će u Svetosavskom domu crkve Uspenja Presvete Bogorodice u Modriči biti održana “Tucijada”, koju sedmi put organizuju Svetosavska omladinska zajednica i sveštenstvo.

U Sabornom i Spomen-hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Derventi jutros je služena Vaskršnja liturgija kojoj je prisustvovao veliki broj vjernika.

Na kraju bogosluženja vjernicima su podijeljena Vaskršnja jaja, koja su ukrašena tokom Vaskršnje radionice, održane juče u organizaciji Kola srpskih sestara “Carica Milica”.

Prigodnim poklonima nagrađena su djeca koja su tokom radionice ukrasila najljepše jaja i nacrtala najljepši crtež.

Najveći hrišćanski praznik – Vaskrsenje Hristovo veliki broj pravoslavnih vjernika u Foči dočekao je na vaskršnjim liturgijama u hramovima Svetog Save i Svetog Nikole.

Bogosluženja su počela u 5.00 časova ophodom oko hramova, a prethodno je plaštanica, koja je od Velikog petka bila izložena na centralnom mjestu u crkvi, nesena u oltar što simbolizuje Hristovo ustajanje iz groba.

Nakon bogosluženja, pročitana je poslanica Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja, a zatim je uslijedilo pričešće vjernika.

Po završetku molitvenog obreda, okupljenim vjernicima podijeljena su vaskršnja jaja.

Njegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije i umirovljeni episkop Atanasije služili su vaskršnju liturgiju u Sabornom hramu Svetog preobraženja Gospodnjeg u Trebinju.

Vladika Dimitrije je mnogobrojnim vjernicima, među kojima je bio i veliki broj djece, čestitao najradosniji hrišćanski praznik tradicionalnim pozdravom “Hristos vaskrse-Vaistinu vaskrse”.

Tokom liturgije pročitana je vaskršnja poslanica Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja, a vjernici su, poslije sedmodnevnog posta, pristupili svetoj tajnoj pričešća.

Na kraju liturgije, vjernicima su podijeljena jaja kao simbol pobjede Isusa Hrista nad smrću.

Vaskšnje liturgije služene su i u ostalim hramovima Srpske pravoslavne crkve u istočnoj Hercegovini.