Za života je odlikovan Medaljom heroja Milana Tepića, a posthumno i Ordenom Obilića.

Boško Perić Peša, poginuo je na majevičkom ratištu 14. novembra 1994, u pokušaju spasavanja 74 zarobljena borca Prve majevičke brigade, na koti Lisača.

– Posljednje riječi koje sam ja čuo od njega, bile su – cilj nam je Lisača, pa makar se ni jedan ne vratio živ – kaže Mlađen Pavlović, veteran Prve majevičke brigade.

Boško Perić Peša, ličnim herojstvom, svoje ime uklesao je uz srpske slobodare koji će dovijeka živjeti. O tome svjedoče i saborci.

– Ispred njega, nije mogao niko ići. Samo poslije njega. Bio je uvijek ispred svih nas. Јa sam jedno prošao a on me opemnuo. Rekao je, sad si prošao, nemoj nikada više – priča Vladimir Marić.

Iz specijalne jednice “Peša”, poginulo je 18 boraca. Saborci već 26 godina dolaze na njegov grob da mu odaju dužnu poštu.

– Teško je. Normalno da bi bilo mnogo lakše da je on živ. On je taj koji nas je vodio u ratu, bio bi sposoban da nas vodi i u miru. Mnogo lakše bi bilo živjeti, nego danas – emotivan je Radivoje Đukić.

Zoran Blažanović iz Boračke organizacije Republike Srpske – Brčko, kaže da je veoma važno obilježavati ovakve događaje i sjećati se heroja.

Vijence i cvijeće na grob u Ražljevu položili su rodbina, saborci, predstavnici boračkih organizacija Brčkog, Bijeljine i Ugljevika i delegacije srpskih udruženja iz Brčkog.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime