Parastosu, koji su služili sveštenici Eprahije gornjokarlovačke, prisustvovali su predstavnici Udruženja “Јadovno 1941”, potomci i poštovaoci žrtava sa područja Republike Srpske, Srbije i regiona, te počasni predsjednik PDP-a Mladen Ivanić.

Nakon kraćih obraćanja, učesnici molitvenog okupljanja posjetiće mjesto Štikada gdje će kod Crkve Svetog Petra i Pavla, u kojoj je postradao srpski narod 1941. godine, biti održan čas istorije.

Učesnici molitvenog okupljanja zatim će posjetiti krašku jamu Tučić ponor kod Gračaca gdje će biti osveštan i postavljen Časni krst žrtvama ubijenim u ovoj jami.

Kod Hrama Vaznesenja Gospodnjeg u Gračacu biće priređeno posluženje da učesnike ovog molitvenog i komemorativnog Sabranja, nakon čega je planiran povratak kući.

Udruženje “Јadovno 1941” iz Banjaluke 13. godinu zaredom organizator je molitvenog okupljanja sa blagoslovom Njegovog preosveštenstva episkopa gornjokarlovačkog Gerasima.

Molitveno sabranje na Velebitu odobrila je policijska stanica Gospić, čiji su pripadnici obezbjeđivali skup.

U kompleksu logora smrti Gospić-Јadovno-Pag u Drugom svjetskom ratu za 132 dana ubijeno je najmanje 40.123 ljudi. U Metajni, na ostrvu Pag, otvoren je prvi logor za žene i djecu u Drugom svjetskom ratu.

Dan sjećanja na Јadovno uvršten je u kalendar obilježavanja značajnih istorijskih događaja Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.