Foto: RTRS

Ovaj portal navodi da je Stojanka Šarović, zahvaljujući svom suprugu i očiglednom primjeru nepotizma, ekspresno napredovala u službi u zajedničkim institucijama BiH.

“Najprije je iz Skupštine grada Istočnog Sarajeva, koristeći položaj i uticaj svog supruga, u aprilu 2016. godine imenovana za rukovodioca Sektora za finansije u Zajedničkoj službi Sekretarijata Parlamentarne skupštine BiH. Odatle je samo godinu i po dana kasnije prešla u Centralnu banku BiH”, piše “Slobodna Republika”.

Portal podsjeća da su mediji tada, pozivajući se na izvore bliske Centralnoj banci BiH, pisali da je Stojanku Šarović na poziciju zamjenika glavnog revizora banke zaposlio lično guverner Softić uz aminovanje Upravnog odbora Centralne banke BiH u kome, osim Softića, koji je kadar SDA, sjedi kadar SDS-a i PDP-a LJubiša Vladušić i Trivo Marinković.

Šarović je prije godinu dana odbio da odgovori na pitanje o nepotizmu i korištenju uticaja prilikom zapošljavanja njegove supruge u Centralnoj banci BiH, kazavši novinarima da nije riječ o političkoj funkciji i da odgovore potraže u Centralnoj banci BiH.

“Međutim, nakon što je svoju ministarsku poziciju i uticaj iskoristio kako bi u Spoljnotrgovinsku komoru BiH zaposlio kćerku guvernera Centralne banke BiH, jasno je da su Šarović i Softić ušli u klasičnu trgovinu uticajem. Interesantno je da se ova trgovina uticajem između visokih funkcionera SDS-a i SDA vrši preko Spoljnotrgovinske komore BiH koja je zakonski definisana kao samostalna, nevladina, nepolitička i neprofitna javno-pravna asocijacija privrednih subjekata i asocijacija sa teritorije BiH”, piše “Slobodna Republika”.

Na poziciji predsjednika Spoljnotrgovinske komore BiH, podsjeća ovaj portal, nalazi se potpredsjednik SDS-a i vrlo blizak Šarovićev poslovni saradnik Nemanja Vasić.