U tekstu se navodi da bi u Palati “Srbija” u Beogradu 20. i 21. septembra trebalo da bude održana “regionalna konferencija ministara unutrašnjih poslova o visokotehnološkom kriminalu i informacionoj bezbjednosti ‘Poveži se sigurno’, u organizaciji Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, na koju su, sasvim logično, pozvani i predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske”.

Redakcija portala “Slobodna Republika” u posjedu je dopisa koji je pomoćnik ministra bezbjednosti u Savjetu ministara Samir Rizvo uputio učesnicima ove konferencije a u kojem izražava, kako je navedeno, “duboku zabrinutost što je Republika Srpska stavljena u preambulu završnog dokumenta koferencije”.

“Rizvo je u dopisu na engleskom jeziku naveo: ‘Duboko sam zabrinut zbog navođenja Republike Srpske u preambuli Deklaracije, zajedno sa državama i međunarodnim organizacijama u regionu. Svi ste svjesni činjenice da je Republika Srpska administrativni entitet BiH i da nema međunarodni subjektivitet. Duboko žalim što je Republika Srbija iskoristila ovaj događaj za promociju svoje političke agende u odnosu na BiH i što se miješa u unutrašnje poslove BiH'”, ističe se u tekstu.

Pozivajući se na izvor iz zajedničkih institucija BiH, portal “Slobodna Republika” navodi da je “Rizvo za slanje ovog dopisa imao apsolutnu podršku i odobrenje ministra bezbjednosti Dragana Mektića, što je dokaz još jedne u nizu izdaja kadra Saveza za promjene Republike Srpske i udara na MUP i ministra Dragana Lukača”.

Izvor “Slobodne Republike” rekao je da “Rizvo, uz Mektićevu saglasnost, ‘vedri i oblači’ u ovom ministarstvu, naravno na štetu Srba i Republike Srpske”, te da, kako se ističe, “postoje indicije da je duboko upleten u različite koruptivne aktivnosti zajedno sa Igorom Golijaninom, šefom kabineta Dragana Mektića”.