Dodik, koji je i predsjedavajući Predsjedništva BiH, napomenuo je da je vlast na nivou BiH do sada mogla biti formirana da se SDA držala dogovora i poštovala zakon, te da je ta stranka uvijek nešto kalulisala.

– Nakon silnih pokušaja već mi je dosadilo da bilo šta kažem u vezi sa tom klackalicom. Kada budu spremni da formiramo vlast, poznati su principi koje smo prihvatili lider HDZ-a BiH Dragan Čović i ja na sastanku sa liderom SDA Barikom Izetbegovićem – rekao je Dodik za Glas Srpske.

Prema njegovim riječima, više nema nikakve potrebe za pregovorima.

Govoreći o potpisanom sporazumu SDA i DF-a, Dodik je pojasnio da je riječ o bošnjačkom bloku i da oni sami između sebe treba da se dogovore o pozicijama.

– DF ne može biti u svemu tome samostalan subjekt. U ovom mandatu predsjedavajući Savjeta ministara BiH i tri ministartsva pripadaju Srbima. Po tri ministarstva imaće Hrvati i Bošnjaci, to je jasno – podsjetio je Dodik.

Dodik je ocijenio da je konačno vrijeme da bude formirana vlast i završena cijela ta “trakavica” zbog evropskog puta, ako ga, kako je rekao, oni uopšte hoće.

– EU je, po mom razumijevanju, rekla da, ukoliko formiramo vlast do maja, moguće je da dobijemo mišljenje za kandidatski status u toku tog mjeseca. Ako vlast ne bude formirana, oni to neće razmatrati jer slijede izbori u EU i tada će sve postati veći problem. Valjda ovi u Sarajevu i to imaju u vidu – kaže predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Dodik je ponovio da ne prihvata Akcioni plan za članstvo u NATO-u /MAP/ kao uslov za formiranje Savjeta ministara, te dodao da mu se to sve liči na “Izetbegovićevu podvalu”.

On je rekao da aktivna saradnja sa NATO-om već postoji i da treba dalje da jača, ali da MAP ne dolazi u obzir.