Taj zahtev je, pod tačkom „razno“, predložio član Odbora Uglješa Mrdić, a predsednik tog tela Aleksandar Marković i ostali su podržali tu inicijativu i zatražili da MUP „blagovremeno dostavi relevantne informacije“.

Mrdić je rekao da Odbor za odbranu i unutrašnje poslove mora da ima punu informaciju o tome i zatražio da se formira anketni odbor ili neka komisija koja bi to istražila i dala informaciju „ko je prisluškivao, ko je znao, a ko nije, ko je bio umešan, ko nije, ko je dostavio informaciju o prisluškivanju, ko je u vrhu MUP znao za to, a nije ništa preduzeo“.

Treba videti ko je dostavljao te informacije, kojim kriminalcima, tajkunima, stranim službama. Prisluškivanjem predsednika Republike ugrožena je bezbednost Srbije, konstatovao je on.

Oštriji od Mrdića bio je poslanik PUPS Borisav Kovačević, koji je, kako je istakao, radni vek proveo u saveznoj službi državne bezbednosti, jer je prozvao nadležne službe zadužene za kontraobaveštajnu zaštitu da nisu dobro radile svoj posao.

On je podsetio na optužbe o prisluškivanju bivšeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića, pa potom, nekoliko meseci potom i tadašnjeg premijera Vučića, i sve je ostalo bez epiloga, osim što su „mediji dizali frku“.

Niko nije postavio „krovno pitanje“ – kako je pored Ustavom određenih službi bezbednosti do toga došlo. Imamo Ustavom određene službe za kontraobaveštajnu zaštitu objekata i ličnosti, ukazao je Kovačević.

On je napomenuo i da u međuvremenu usvojenoj novoj strategiji nacionalne bezbednosti nema stvari koje bi mogle da odgovore na aktuelnu situaciju i da je zato bitno da Odbor za odbranu i unutrašnje poslove zahteva da se raspravlja o kompletnom sistemu bezbednosti i njegovoj organizaciji.

Iza svega ovog stoji jedna ili više stranih obaveštajnih službi. Godinu i po znamo da je prvi čovek ove zemlje, najviša institucija, napadnut, a ništa nismo uradili, zaključio je Kovačević.

Odbor za novi carinski propis

Skupštinski Odbor za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava podržao je danas Predlog zakona o potvrđivanju Izmene Međunarodne konvencije o Harmonizovanom sistemu naziva i šifarskih oznaka robe i predložio Skupštini Srbije da ga prihvati.

Radi se o tehničkom propisu koji je važan za sprovođenje carinskih propisa, a koji proizilazi iz obaveze Srbije da, kao članica Svetske carinske organizacije usaglašava svoju nomenklaturu robe sa pravilima te organizacije, rekla je na sednici Odbora, a u ime predlagača, načelnica sektora za carinsku politiku Ministarstva finansija Nadica Pantović.

Predlogom zakona u domaće zakonodavstvo inkorporira se ograničenje u broju prigovora koje članice Svetske carinske organizacije mogu da podnesu na odluke o svrstavanju robe u nomenklature, i to ograničenje predviđa najviše dva prigovora.

Odbor je jednoglasno odlučio da predloži Skupštini Srbije da prihvati predlog tog zakona, a ukoliko bude dobio i podršku većine poslanika u danu za glasanje, stupiće na snagu osam dana po objavljivanju u Službenom glasniku.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime